Chronische pijn treft 1 op de 4 Nederlanders; grote impact op dagelijks leven

Uit recent onderzoek van Ipsos I&O, in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA), blijkt dat één op de vier Nederlandse volwassenen last heeft van chronische pijn. Dit komt neer op zo’n 3,5 miljoen mensen. Vrouwen blijken vaker getroffen dan mannen. De pijn, die langer dan drie maanden aanhoudt, beperkt velen in hun dagelijkse leven en sociale activiteiten. Dit meldt Ipsos I&O.

Hoewel 57 procent van de ondervraagden aangeeft begrip te ervaren voor hun situatie, is dit dus niet voor iedereen het geval. Met name jongvolwassenen en mensen met een lager inkomen voelen zich minder begrepen. Chronische pijn leidt niet alleen tot fysieke beperkingen. 83 procent van de mensen geeft aan dat pijn invloed heeft op hun dagelijks leven door mentale problemen en beperkingen in het sociale leven. Jongvolwassenen (18-34 jaar) voelen deze impact op hun sociale leven nog sterker dan gemiddeld.

Zorg rondom chronische pijn

Wat de zorg betreft, zijn de meningen verdeeld. Slechts 27 procent van de ondervraagden is tevreden over de zorg en behandeling die ze ontvangen voor hun pijnklachten. Een aanzienlijk deel, een vijfde, is echter ontevreden en voelt zich niet gehoord of adequaat geholpen. Er is duidelijk behoefte aan betere communicatie, meer begrip en effectievere behandelingen in het Nederlandse zorgsysteem.

'Alarmerende gevolgen'

"Het aantal mensen dat chronische pijn ervaart, was al zorgwekkend. Maar even alarmerend zijn de gevolgen van die pijn. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan dat hun sociale leven eronder lijdt, wat kan leiden tot sociaal isolement. Ook de verschillen tussen vrouwen en mannen zijn onacceptabel. Het lijden in stilte moet worden gestopt", zegt Michel Terheggen, anesthesioloog-pijnspecialist en bestuurder van de NVA.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky