Radiologen pleiten voor inzet van aanvullende MRI bij dicht borstklierweefsel

Vrouwen met dicht borstklierweefsel zouden zo snel mogelijk toegang moeten krijgen tot een aanvullende MRI-scan bij de borstkankerscreening, stellen radiologen. De Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR) zegt dat er geen reden is om te wachten op nieuw onderzoek en de uitkomsten ervan. Uit eerder onderzoek blijkt namelijk al dat deze aanvullende screening levens kan redden. Dit meldt NOS.

Dicht borstklierweefsel, waarbij borstweefsel voornamelijk uit klieren bestaat en minder uit vet, komt voor bij zo’n één op de twaalf vrouwen. De dichtheid van het weefsel maakt het moeilijker om tumoren op te sporen met een reguliere mammografie, omdat die minder zichtbaar zijn. Voor deze vrouwen, die ook eens een verhoogd risico op borstkanker hebben, zou een aanvullende MRI veel meer gezondheidswinst opleveren.

Vrouwen met dicht borstklierweefsel hier niet over geïnformeerd

Uit eerder onderzoek van het UMC Utrecht is gebleken dat met een extra MRI jaarlijks honderden gevallen van borstkanker eerder kunnen worden opgespoord. Toch heeft het ministerie van Volksgezondheid besloten geen actie te ondernemen, mede vanwege personeelstekorten op de afdelingen radiologie. Dit betekent dat vrouwen met dicht borstweefsel hier niet standaard geïnformeerd worden of over hun verhoogde risico op borstkanker.

Radiologen pleiten ervoor om, ondanks de capaciteitsproblemen, toch aanvullende MRI’s in te zetten voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dit kan bijvoorbeeld door de termijn voor een herhaalde MRI te verlengen naar eens per vier jaar in plaats van de huidige twee tot drie jaar

Mee blijven doen met reguliere borstkankerscreening

Hoogleraar Carla van Gils van het UMC Utrecht benadrukt dat vrouwen met dicht borstklierweefsel wel mee moeten blijven doen aan het reguliere bevolkingsonderzoek, aangezien bij hen toch nog 60 procent van de tumoren via de mammografie wordt opgespoord.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky