Aantal mensen dat zich aanmeldt als mogelijk stamceldonor hard achteruit

Het aantal mensen dat zich aanmeldt als mogelijke stamceldonor, gaat hard achteruit en wordt te laag. Er zijn er dit jaar nog geen 10.000 bijgekomen en dat is veel te weinig. Het moeten er gemiddeld 20.000 per jaar zijn, liefst beneden de 35 jaar. Dat zegt Stichting Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren. De organisatie zet deze week extra in op werving.

Kwamen er in 2021 nog 34.000 kandidaten bij, in 2022 waren het er nog slechts 28.000. Vorig jaar waren het er nog maar 23.000, terwijl er toen extra aandacht was dankzij perschef Thijs Slegers van PSV. Begin februari maakte hij bekend dat hij leed aan leukemie en zelf niet meer beter kon worden, maar anderen misschien wel. Daarom deed hij een oproep om stamcellen en bloed te doneren, iets wat vooral opviel onder voetballiefhebbers en werd opgepikt door de pers. Eind maart stierf hij. Zonder Slegers was het aantal nieuwkomers in 2023 geheid al veel te laag uitgekomen, aldus de woordvoerder van Matchis.

Uitstelgedrag

Het centrum heeft op dit moment, inclusief de nieuwkomers van dit jaar, 415.000 eventuele donoren. "Maar de horizon is 600.000 donoren", vertelt de zegsman. Dat er zo weinig nieuwelingen komen, heeft mogelijk te maken met uitstelgedrag, zegt hij, al "is dat sociologie van de koude grond". "Mensen vinden het hartstikke belangrijk, maar komen er toch niet toe. En als ze zich aanmelden, worden vaak de wattenstaafjes met celmateriaal niet teruggestuurd."

Kans op match niet groot

Grote aantallen nieuwe stamceldonoren zijn nodig omdat de kansen op een match nu eenmaal niet zo groot zijn. Daarbij komt dat het bestand vergrijst. Bij 600.000 donoren is er statistisch gezien voor 400 patiënten een donor. Er zijn gemiddeld zo'n 600 mensen die een donatie nodig hebben, maar daarvan vindt een derde een donor in de familie.

Door: ANP