Normal_tractor-with-equipment-for-pesticide-treatment-2023-11-27-05-27-18-utc__1_

Hoogleraar milieubiologie, directeur bij het Nederlands Instituut voor Ecologie en aankomend directeur onderzoeksbeleid van de KNAW Geert de Snoo pleit voor herbeoordeling van alle bestrijdingsmiddelen die in Nederland zijn toegestaan. Volgens hem is er jarenlang op een verkeerde manier berekend wat de kankerverwekkende effecten van pesticiden zijn. Dit meldt ZEMBLA.

Pesticidefabrikanten moeten proefdieronderzoek doen om te laten zien dat hun product niet kankerverwekkend is. De resultaten hieruit worden voorgelegd aan het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), die volgens strenge protocollen vaststelt of het onderzoek aan de regels heeft voldaan. Om uit te sluiten of dieren bij toeval ziek worden door andere oorzaken, is een eenzijdige of tweezijdige test nodig: eenzijdige testen kijken enkel naar een toename van kanker bij de proefdieren en tweezijdige testen kijken naar toename en afname van ziekte. Medicijnonderzoekers doen veelal tweezijdige testen.

Tweezijdig testen van pesticiden is misleidend

Hoogleraar De Snoo stelt dat het tweezijdig testen van pesticiden niets uithaalt. Immers, je wil enkel weten of het product kanker veroorzaakt. “We gaan er niet vanuit dat de bestrijdingsmiddelen die we buiten gebruik een genezende werking hebben.” De expert denkt ook dat gebruik van een tweezijdige test misleidende resultaten kan opleveren waardoor het lijkt alsof een pesticide geen kanker verwerkt, terwijl het werkelijke verhaal anders is. Bij de toelating van het omstreden glyfosaat is echter een tweezijdige test gebruikt door het Ctgb en luidde de conclusie dat het landbouwgif niet kankerverwekkend zou zijn. Volgens De Snoo werkt de tweezijdige test in het voordeel van de pesticide-industrie omdat zij hierdoor een grotere kans hebben op toelating van hun product.

Glyfosaat is geen geneesmiddel

Het is hoe dan ook niet passend om hier tweezijdig op te testen, omdat niemand wil weten of glyfosaat als geneesmiddel gebruikt kan worden. Eenzijdige toetsing is de enige manier om betrouwbaar vast te stellen of de pesticide kankerverwekkend is of niet.

Overigens stelt het Ctgb dat de tweezijdige test volgens studieprotocollen werd voorgeschreven, maar dit staat hier helemaal niet expliciet in vermeld. Na doorvragen door ZEMBLA erkent de autoriteit dat het rapport op dit punt niet juist is. 

Meer weten over het onderzoek van ZEMBLA?

Lees ook: 'Verband tussen hoge aantal parkinsonpatiënten in Betuwe en pesticiden'

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky