Beroepsmatige blootstelling aan koolmonoxide kan schadelijk zijn voor de gezondheid. De Gezondheidsraad berekent een gezondheidskundige advieswaarde voor blootstelling aan schadelijke stoffen tijdens het werkt en stelt een niveau vast waarbij geen nadelige gezondheidseffecten te verwachten zijn. Op basis van de wetenschap adviseert de raad een lagere gezondheidskundige advieswaarde voor koolmonoxide dan nu het geval is. Dit meldt de Gezondheidsraad.
Bij onvolledige verbranding van olie, aardgas, benzine of hout kunnen werknemers in bijvoorbeeld de bouw, luchtvaart, brandweer, garages en de metaalindustrie worden blootgesteld aan koolmonoxide. De stof wordt ook gebruikt in de chemische industrie als basis voor andere chemische stoffen. Blootstelling aan koolmonoxide kan leiden tot hart- en vaatziekten en ontwikkelingsproblemen bij het ongeboren kind.
Wettelijke waarde versus advieswaarde
Op dit moment is de wettelijke grenswaarde voor beroepsmatige blootstelling 23 milligram koolmonoxide per kubieke meter lucht. Nieuwe wetenschappelijke informatie laat echter zien dat dit nadelige gezondheidseffecten kan hebben. Daarom moet de grenswaardige flink omlaag, naar 7,5 milligram per kubieke meter. De staatssecretaris van Participatie en Integratie kan aan de hand van het advies van de Gezondheidsraad een nieuwe wettelijke grenswaarde vaststellen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky