Er zou een structureel vaccinatieprogramma tegen het apenpokkenvirus moeten komen, vindt de Gezondheidsraad. Maar alleen voor groepen waarin mpox het vaakst voorkomt: mannen die seks hebben met mannen, en dan met name mannen die seks regelmatig seks hebben met verschillende mannen. Dit meldt de Gezondheidsraad.
Mpox, zoals apenpokken of monkeypox nu eigenlijk heet, komt sinds 2022 voor in Nederland. Toen en ook dit jaar zijn er vaccinaties tegen mpox aangeboden bij de GGD’en voor mannen die seks hebben met mannen (met meerdere partners). Deze groep heeft de grootste kans op een infectie. Het ministerie van Volksgezondheid wilde van de Gezondheidsraad weten of vaccinatie tegen mpox in een structureel vaccinatieprogramma moet. De raad adviseert voor structurele vaccinatie, omdat het bescherming biedt tegen de ziekte en weinig bijwerkingen heeft.
Een structureel vaccinatieprogramma zou echter alleen moeten worden aangeboden aan de groep mannen met de grootste kans op een mpox-infectie. Het advies is om het vaccinatieaanbod vijf jaar in stand te houden en daarna te evalueren.
Overdraagbaar via seksueel contact
Het apenpokkenvirus veroorzaakt mpox. Mensen die ermee besmet zijn kunnen anderen infecteren door nauw huid-op-huidcontact en slijmvliescontact, dus via seksueel contact. Meestal verloopt een infectie vrij mild, maar de huidafwijkingen die zich ontwikkelen tot pokken zijn jeukend en pijnlijk. Op dit moment worden de symptomen met name bestreden. In Nederland kwamen 16 mensen met mpox in het ziekenhuis te liggen, maar niemand overleed aan de gevolgen ervan.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky