Patiënten die een maagverkleiningsoperatie willen of moeten ondergaan, moeten goed nadenken over waar ze dat laten doen. Privéklinieken in Nederland en het buitenland hebben de zorg voor en na de operatie lang niet altijd op orde. Bij particuliere klinieken is de voorbereidingstijd vaak flink korter dan in ziekenhuizen, waardoor het mis kan gaan, waarschuwt chirurg Wouter Vening. Dit meldt Omroep Gelderland.
Een maagverkleining is geen snelle oplossing voor overgewicht. Zo’n operatie vergt flinke voorbereidingen vooraf en aanpassingen erna. De maag wordt namelijk letterlijk kleiner gemaakt, waarna iemand minder kan eten en daardoor afvalt. “Je moet daarna wel je hele leven aanpassen. Je mag bijvoorbeeld maar zes keer per dag kleine beetjes eten en niet drinken bij het eten”, legt Vening uit. Patiënten die hier niet goed op voorbereid zijn, kunnen hierdoor risico’s lopen. De plek waar iemand het snelst geopereerd kan worden, is niet altijd de beste plek, stelt hij.
Uitgebreid voortraject
Ziekenhuizen werken vaak met een uitgebreid voortraject, waarbij patiënten alvast leefstijlaanpassingen doen en groepsgesprekken voeren. Particuliere klinieken hanteren in minder uitgebreid voortraject, waardoor het sneller fout kan gaan. Op Venings spoedeisende hulp of spreekuur komen geregeld mensen met complicaties na hun gastric bypass. En hoewel het niet vaak voorkomt, is het belangrijk dat artsen deze problemen herkennen. Veel particuliere klinieken hebben geen afspraken gemaakt met ziekenhuizen in de buurt van de patiënt. Daardoor weet de patiënt niet waar hij met complicaties terechtkan en weten ziekenhuizen niet wie de patiënt is.
Euthanasie
Een man uit Renkum die naar een particuliere kliniek ging, omdat hij daar sneller terecht kon dan in een regulier ziekenhuis, heeft daar vreselijke spijt van. Hij onderging de operatie succesvol, maar achteraf ging het mis waardoor hij nu nooit meer kan eten. Privéklinieken handelen complicaties namelijk niet af. Dit betekent dat hij met zijn complicaties naar een ziekenhuis moest waar een arts die hem niet opereerde of kende, deze moest oplossen. Zijn kwaliteit van leven is inmiddels zo laag dat hij met de huisarts over euthanasie heeft gesproken.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky