Ozempic: hoe werkt het als afslankmedicijn?

Ozempic is van oorsprong helemaal geen afslankmedicijn, maar een belangrijk middel voor diabetici. Mede dankzij Kim Kardashian en Elon Musk heeft het in rap tempo reputatie gemaakt als effectief afslankmiddel. En dat is volgens de wet ook toegestaan, maar helaas zijn diabetespatiënten daardoor flink gedupeerd: zij komen regelmatig zonder Ozempic te zitten en moeten overstappen op andere medicatie. Maar waarom is Ozempic eigenlijk zo’n succes? 

Ozempic van medicijnfabrikant Novo Nordisk is een medicijn voor diabetespatiënten, maar wordt tegenwoordig ook gebruikt bij mensen met obesitas bij wie andere behandelingen om af te vallen niet werken. Het middel is een incretine-achtige stof: een hormoon dat zich in onze darmen bevindt, en bij eten insuline laat afstoten door de alvleesklier. Insuline is een hormoon uit de alvleesklier dat zorgt voor glucosestofwisseling in de cellen. GLP-1, de incretine-achtige stof in Ozempic stimuleert dus de afgifte van insuline, maar remt tegelijkertijd de afgifte van glucagon én het hongergevoel.

Effect Ozempic

Semaglutide is de werkzame stof in Ozempic wat eenmaal per week onderhuids wordt geïnjecteerd. Ook is het middel in pilvorm beschikbaar, die dagelijks voor het ontbijt ingenomen moet worden. Mensen die willen afvallen, zullen merken dat zij minder honger hebben en dus vaker eten laten staan. Met als gevolg dat zij gewicht verliezen.

De eerste paar weken zal dit effect nauwelijks merkbaar zijn. Dit gebeurt pas na een week of vijf. Na 68 weken Ozempic is het gemiddelde gewichtsverlies ongeveer 15 procent van het lichaamsgewicht. Verwacht dus niet dat je na twee weken al bijna op je streefgewicht zit. Mensen die ermee stoppen, komen vaak weer aan omdat hun hongergevoel ook weer terugkeert. Slechte voedingsgewoonten worden er natuurlijk niet mee opgelost en daarom is het belangrijk dat mensen die willen afvallen, ook hun leefstijl veranderen. Een permanent wondermiddel is het zeker niet, benadrukken gezondheidsexperts.

Volgens Gert Verhulst, bekend gebruiker van het afslankmedicijn, ging er bij hem in het begin een kilo per week af, “ook omdat ik erbij sportte en vrij gezond was”. Het is inmiddels ook niet ongewoon meer om mensen die zijn afgevallen te vragen of ze dit hebben bereikt dankzij Ozempic.

Ozempic is alleen op recept verkrijgbaar. Wie het middel online koopt, zal dus bedrogen uitkomen en met een nepmedicijn te maken hebben. Dit kan zeer gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Bijwerkingen Ozempic

Geen enkel medicijn is zonder bijwerkingen, zo ook Ozempic niet. Gebruikers kunnen last krijgen van hypo’s (laag bloedsuiker). Maar ook komen de welbekende bijwerkingen als misselijkheid, overgeven, hoofdpijn, vermoeidheid, constipatie, diarree en andere maag- en darmklachten voor.

Een opvallende bijwerking is een onbedoelde zwangerschap, melden diverse vrouwen. Daar zijn volgens wetenschappers twee mogelijke oorzaken voor te bedenken: vermoedelijk komt dit door het gewichtsverlies van de vrouwen, wat de kans op een zwangerschap vergroot. Maar ook kan het zijn dat hun anticonceptie niet meer zo effectief is. Zo kan het langer duren voordat de anticonceptiepil wordt opgenomen in de maag, of neemt de werking ervan af door diarree en braken. Toch zijn er volgens experts geen aanwijzingen dat Ozempic de werking van de pil vermindert.

Disclaimer

Nogmaals, Ozempic zou vanwege de bijwerkingen, nepvarianten en benodigde monitoring nooit uit eigen beweging gebruikt moeten worden. Laat je altijd door een dokter informeren en neem ook alleen van hem of haar een recept hiervoor aan. Online varianten van Ozempic zijn niet veilig voor gebruik.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: Novo Nordisk