Bij een operatie aan de alvleesklier waarbij de linkerhelft (de ‘staart') ervan wordt verwijderd vanwege een tumor, is het standaard om een chirurgische drain te plaatsen. Uit onderzoek van het Amsterdam UMC blijkt dat het weglaten van deze drain juist betere resultaten oplevert: een ingreep zonder drain is veilig, levert minder complicaties op en verkort de opnameduur van de patiënt. Dit meldt het Amsterdam UMC.
Volgens hoogleraar chirurgie Marc Besselink van het Amsterdam UMC toont dit onderzoek aan dat het soms gunstig is om een deel van de behandeling weg te laten. Zo ook bij operatie aan een tumor in de alvleesklier. Een drain wordt normaal gesproken geplaatst om vloeistoffen gemakkelijk te verwijderen. Er is namelijk 25 procent kans op postoperatieve lekkages. Maar steeds meer chirurgen zagen de drain als een complicatiefactor, omdat het juist de kans op lekkage en infecties verhoogde.
Minder postoperatieve lekkages zonder drain
Dit nieuwe onderzoek bevestigt de stelling van deze artsen. Het aantal postoperatieve lekkages nam zonder drain af met 15 procent. Ook nam het aantal algemene complicaties af. “Het voordeel van drainloze chirurgie is veel groter dan we vooraf aan het onderzoek verwachten. En voor onze collega’s is dit zeer overtuigend bewijs”, aldus professor Roberto Salvia van het Pancreas Instituut in Verona, dat meewerkte aan het onderzoek. De verwachting is dat de drainloze ingreep in de internationale richtlijnen terecht zal komen voor alle alvleesklierchirurgen ter wereld.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky