Stel je voor: je bent op de sportclub en plotseling zakt er iemand op het veld in elkaar. Weet jij de AED dan te vinden? Grote kans van niet. Slechts de helft van de sporters in Nederland weet dit maar. Bijna 20 procent weet überhaupt niet of er een AED aanwezig is. Dit meldt het Rode Kruis na onderzoek.
NZG
Helft van de mensen op de sportclub weet niet waar de AED hangt
-Ieder jaar overlijden er 150 tot 200 mensen tijdens of vlak na het sporten. Dat zijn gemiddeld drie tot vier personen per week. Als er binnen 6 minuten wordt begonnen met reanimeren en met het gebruiken van een AED, is de kans op overleving het grootst. “Snelle hulp is van levensbelang”, benadrukt Eline Nijhof, hoofd EHBO bij het Rode Kruis. “Het is daarom belangrijk dat mensen op de voetbal-, tennis- of hockeyclub de AED weten te vinden.”
Weten waar de AED hangt, is natuurlijk één ding. Gelukkig blijkt uit ons onderzoek dat bijna 80 procent van de sporters ook daadwerkelijk bereid is om de AED te gebruiken, ook als ze dat niet eerder hebben gedaan. Het onderzoek is gehouden onder ruim 1000 leden van verschillende sportverenigingen.
“Als je niet weet wat je bij een hartstilstand moet doen, bel dan in ieder geval meteen 1-1-2, haal de AED en start met reanimeren”, vertelt Eline. “Als je niet weet hoe je moet reanimeren, vertelt de centralist van de meldkamer je precies hoe je dat moet doet.”
Ongeveer 60 procent van de mensen weet hoe je moet reanimeren. Iets minder dan de helft weet dat dus niét. Om de reanimatiekennis te vergroten, organiseert het Rode Kruis samen met Radio 10-dj Rob van Someren op zaterdag 3 juni de landelijke Reanimatiedag. Deze vijfde jubileumeditie staat volledig in het teken van sport.
Door: Nationale Zorggids