In een kamerbrief licht Van Ooijen het besluit toe. “Ik zie Nutri-Score als een aanvulling op de bestaande voedingsvoorlichting. De Schijf van Vijf blijft leidend voor de voorlichting over een gezond voedingspatroon. Als consumenten toch kiezen voor producten buiten de schijf van vijf, dan is er nu geen hulpmiddel om de keuze voor het product met de betere samenstelling te stimuleren." Hiermee houdt VWS zich aan afspraken gemaakt in het preventieakkoord.
Nutri-Score en de Schijf van Vijf
Nutri-Score sluit op verschillende punten niet goed aan bij de Nederlandse voedingsrichtlijnen en de Schijf van Vijf, waardoor vreemde scores gecreëerd worden. Dit is verwarrend voor de consument. Zo kan witte én volkorenpasta een A-score krijgen. Terwijl witte soorten niet in de Schijf van Vijf staan. Of zonnebloemolie die wel in de Schijf van Vijf staat krijgt een score D. Dit komt omdat Nutri-Score en de Schijf van Vijf uitgaan van andere principes.
Vooruitgang
Nutri-Score is al verbeterd maar Van Ooijen geeft aan dat verdere ontwikkeling en verbetering nodig zal blijven in de toekomst. Daarbij wil hij niet de verwachting wekken dat het ooit volledig zal aansluiten bij de Nederlandse voedingsvoorlichting. VWS geeft aan voortvarend aan de slag te gaan met de nodige verbeteringen.
Voedingscentrum
Het Voedingscentrum gelooft dat de verschillen tussen de Schijf van Vijf en Nutri-Score een uitdaging zullen zijn in de voedingsvoorlichting. Dat ziet VWS ook. Met name de vreemde scores die Nutri-Score kan geven zijn moeilijk uit te leggen en kunnen voor verwarring zorgen. Daarom vinden zij dat de tekortkomingen eerst opgelost moeten worden.
Wanneer Nutri-Score in lijn is met de voedingsvoorlichting zien ze het als één mogelijke maatregel die kan helpen om mensen gezonder te laten kiezen. De bewijzen dat mensen zich bij het boodschappen doen door een logo laten leiden in hun keuzes en daardoor echt gezonder gaan eten, zijn echter zwak en niet eenduidig.
Daarom zijn juist ook andere maatregelen van belang in het gezonder maken van het voedingspatroon van meer mensen. Denk aan een suikertaks, prijsverlaging op groente en fruit, het vergroten van het gezonde aanbod in de eetomgeving en voedselonderwijs. Hierbij is een integrale aanpak nodig.
Door: Nationale Zorggids