Normal_pexels-pixabay-139398

Voor de behandeling van gonorroe blijkt het antibioticum ertapenem even goed te werken als het huidige eerste keuze middel, ceftriaxon. Dit blijkt uit een geneesmiddelenstudie, uitgevoerd door het Centrum voor Seksuele Gezondheid van de GGD Amsterdam. Ertapenem is al geregistreerd in Nederland en is hiermee een mogelijk alternatief middel bij de behandeling van gonorroe. De behandeling van gonorroe wordt bedreigd door oprukkende resistentie tegen bestaande antibiotica. Dit meldt GGD Amsterdam. 

In 2019 werden er 8.186 gonorroe-infecties behandeld bij de landelijke Centra voor Seksuele Gezondheid en naar schatting 14.400 infecties bij de huisarts. De behandeling van gonorroe wordt momenteel bedreigd door wereldwijd oprukkende resistentie tegen bestaande antibiotica. Hiermee wordt ook het nu gebruikte eerste keuzemiddel ceftriaxon in de toekomst mogelijk onwerkzaam bij de behandeling van gonorroe. In de afgelopen decennia is de gonorroe-bacterie resistent geworden voor een reeks van antibiotica. Er wordt vanuit de farmaceutische industrie slechts mondjesmaat geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Daarom startte in 2017 deze door ZonMW gefinancierde studie naar de effectiviteit van bestaande antibiotica als behandeling voor gonorroe.

99 procent effectief

In totaal deden er 346 personen met gonorroe aan de studie mee. Zij kregen een behandeling met ceftriaxon, ertapenem of gentamicine (injecties), of een fosfomycine drankje. Halverwege de studie bleek het middel fosfomycine onwerkzaam. De uiteindelijke analyse toonde aan dat het bestaande middel ceftriaxon in alle gevallen de infectie klaarde. Met ertapenem was de behandeling bij 99 procent van de gevallen effectief. Gentamicine was met 93 procent minder effectief. Ertapenem is hiermee een mogelijk alternatief voor gonorroe op het moment dat ceftriaxon in de toekomst onwerkzaam wordt vanwege resistentie.

Door: Nationale Zorggids