14 augustus 2018 om 13:34
< 1 min lezen

Anticonceptievoorlichting nodig voor aankomende studenten

Goed voorbereid zijn tijdens seks om een ongewenste zwangerschap en soa te voorkomen, is nog geen vanzelfsprekendheid onder jongeren. Hoogopgeleide jongeren gebruiken vaker anticonceptie dan lager opgeleiden, maar zijn ook seksueel actiever en lopen daardoor meer risico. Alle reden dus om tijdens de introdagen in de studentensteden voorlichting te geven met de Anticonceptiecamper; een samenwerking tussen Bayer, Rutgers en Sense. Dat meldt Bayer. 

Eén op de vijf jongeren gebruikte in 2017 niet altijd anticonceptie of een betrouwbare methode met de laatste sekspartner, blijkt uit het onderzoek Seks onder je 25e van Rutgers en Soa Aids Nederland vorig jaar. Onder hoogopgeleiden gebruikt één op de tien jongens en één op de twintig meisjes niets tijdens de seks met zijn of haar laatste partner. Bij losse seksuele contacten gebruikte één op de vier jongens en één op de tien meisjes niets om een zwangerschap of soa te voorkomen.

De studententijd is voor veel jongeren een tijd van nieuwe mensen leren kennen en jezelf ontdekken. Seksuele contacten en nieuwe relaties maken daar veelal onderdeel van uit. Hoogopgeleide jongeren gebruiken vaker anticonceptie dan laagopgeleide jongeren, maar ze zijn ook seksueel actiever. 

Om zoveel mogelijk studenten te bereiken, rijdt tijdens de introductieweken een speciale Anticonceptiecamper door studentensteden. Jongeren en andere geïnteresseerden kunnen een kijkje komen nemen in de camper. Daar zie je hoe anticonceptie zich door de eeuwen heen ontwikkelde: van oude Egyptische gebruiken, zoals een mengsel van honing en acacia-stekels, tot hedendaagse oplossingen ter voorkoming van een zwangerschap.

Ook kunnen studenten op ludieke wijze ‘het bed’ met iemand delen. Er is ook een deskundige aanwezig die vragen beantwoordt over moderne anticonceptiemethoden. Voor anticonceptieadvies op maat kunnen jongeren tot 25 jaar gratis terecht bij Sense spreekuur in hun regio of chatten of mailen met een Sense deskundige. Op 15 augustus staat de camper in Leiden. Vervolgens maakt de camper van 20 tot en met 30 augustus een tour langs Nederlandse universiteiten en hogescholen in Maastricht, Tilburg, Amsterdam, Enschede en Den Haag. 

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    I-Wall brengt ongeboren baby als hologram tot leven in Erasmus MC

    Gisteren om 12:14
    • Kraamzorg

    ‘Veel zwangere vrouwen niet op de hoogte van risico’s en rechten op de werkvloer’

    13 januari 2025 om 11:26