Onderzoeker Verena Schwach ontwikkelde een manier om hartspiercellen van kamer en boezem te kweken uit menselijke stamcellen. Dat is handig, want zo zijn minder proefdieren nodig voor onderzoek naar nieuwe behandelingen van bijvoorbeeld hartritmestoornissen. Schwach verdedigde haar proefschrift op 15 januari 2020. Dit meldt LUMC.
In haar ‘guide to the heart’ beschrijft Verena Schwach hoe hartspiercellen in het laboratorium kunnen worden gekweekt uit menselijke stamcellen. Het meest trots is ze op de oplossing die ze bedacht om hartspiercellen van de boezem te onderscheiden van andere cellen. “Tijdens de celkweek lukt het nooit om uitsluitend boezemspiercellen te kweken, er zitten altijd andere celtypes tussen. Het is mij gelukt om de boezemspiercellen groen en rood te laten fluoresceren, zodat je ze kunt herkennen en opzuiveren”, legt ze uit.
Medicijnonderzoek
Die gezuiverde hartspiercellen gebruiken wetenschappers om nieuwe medicijnen te testen voor hartziekten. Denk bijvoorbeeld aan boezemfibrilleren, een van de meest voorkomende hartritmestoornissen. Schwach: “Door medicijnen in het laboratorium rechtstreeks te testen op de gekweekte menselijke hartspiercellen, hebben we minder proefdieren nodig. Daar ben ik groot voorstander van.”
Hart-op-een-chip
Schwach is inmiddels klaar met haar promotie, maar zet haar onderzoek als postdoc voort in Twente. Onder leiding van hoogleraar Toegepaste stamcelbiologie Robert Passier, ook een van haar promotoren, werkt ze aan een hart-op-een-chip. “Uiteindelijk is ons doel om een hart-op-een-chip te maken, inclusief bijvoorbeeld bloedvaten en bindweefselcellen om het hart van patiënten na te bootsen. We zijn nog niet zover, maar uiteindelijk kan dat ons helpen bij medicijnonderzoek en bij het personaliseren van de behandeling van hartziekten.”
Door: Nationale Zorggids