Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen maken maar zelden de resultaten bekend van klinische studies waarbij geneesmiddelen getest worden op mensen. Dit blijkt onderzoek van Health Action International (HAI). Nederland loopt daarin ver achter op andere landen die HAI onderzocht. Dit meldt het NRC.
Slechts bij 3 procent van de afgeronde klinische studies in Nederland worden de resultaten openbaar bekend gemaakt. Een groot contrast met landen als het Verenigd Koninkrijk en Ierland waar respectievelijk 80 en zelfs 100 procent van de resultaten publiekelijk bekend worden gemaakt.
Onderzoekers van HAI noemen het "choquerend" en "verschrikkelijk" dat Nederland zo slecht presteert op dit gebied. Het niet bekend maken van resultaten van geneesmiddelenonderzoek leidt volgens hen niet alleen tot verspilling van geld maar is ook gevaarlijk voor patiënten.
Europees register van klinisch medisch onderzoek
Sinds 2014 hanteert de EU de richtlijn dat resultaten van klinisch medische studies binnen een jaar na afronding gemeldt moeten worden bij een Europees register. Dat moet voorkomen onderzoekers een onderzoek gaan doen dat al eens is uitgevoerd. Dit bespaart niet alleen geld, maar voorkomt ook dat zieke patiënten hoop vestigen op een medicijnstudie waarvan eerder, maar onbekend gebleven onderzoek, al had uitgewezen dat het medicijn niet werkt.
Volgens HAI zijn het vooral universiteiten die nalaten om uitkomsten van hun medicijnonderzoek te melden, maar ook het RIVM registreerde geen enkel resultaat. Het publiceren van resulaten is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de onderzoeksinstellingen, waarop het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) toezicht houdt. Aan welke instantie het precies ligt dat in Nederland zo weinig resultaten worden gemeld, daarover wil HAI geen mening geven.
In de komende jaren zal de Europese richtlijn om resulaten te melden een verplichting worden.
Door: Nationale Zorggids