Logo_logo_umcu_umc_utrecht_logo

Afgelopen maandag opende het UMC Utrecht het Calamiteitenhospitaal. Een opvang voor slachtoffers van rampen of aanslagen. Het hospitaal heeft tweehonderd bedden en kan binnen een halfuur na opening slachtoffers opvangen. Voor noodsituaties zijn twaalf intensive careplekken en drie opvangkamer beschikbaar. Op social media zagen we dat lezers niet helemaal snapten wat een Calamiteitenhospitaal is en waarom daar wel ruimte voor is terwijl ziekenhuizen failliet gaan en er overal personeelstekorten zijn. Daarom vandaag een korte uitleg.

Het Calamiteitenhospitaal in Utrecht is een samenwerkingsplatform van het ministerie van Defensie (Centraal Militair Hospitaal) en het UMC Utrecht. In het hospitaal wordt gewerkt met de combinatie van een groot academisch ziekenhuis, een traumacentrum en het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Dit biedt niet alleen de infrastructuur maar ook de benodigde expertise, aldus het ministerie van Defensie.

Calamiteitenhospitaal operationeel in jaren '90

Het in 1991 opgerichte Calamiteitenhospitaal maakt gebruik van een geautomatiseerd personeelswaarschuwingssysteem dat beschikbaar personeel waarschuwt. De leiding heeft zo ook continu een overzicht van het aantal personeelsleden dat beschikbaar is.

In 2015 werd een man met mogelijke Ebola in het hospitaal onderzocht en vorig jaar juli konden ouderen uit een verzorgingshuis er terecht voor ademhalingsproblemen na een brand. Maandag ging het Calamiteitenhospitaal open omdat een man drie mensen doodschoot en enkele anderen zwaar verwondde. Twintig hulpverleners van het Rode Kruis kwamen het personeel van het UMC Utrecht ondersteunen.

Calamiteitenhospitaal is niet nieuw

Het Calamiteitenhospitaal bestaat dus al een tijdje en is niet pas op maandag geopend. Deze noodopvang houdt altijd rekening met extreme situaties en medewerkers die thuis zitten of op de afdeling beschikbaar zijn worden opgeroepen. Er mag dan sprake zijn van personeelstekorten, voor aanslagen en rampen maakt een ieder die dat kan ruimte om te ondersteunen.

Door: Nationale Zorggids