Een coronabesmetting heeft veel invloed op de reuk en smaak en daardoor ook op het eet- en drinkgedrag. Sommige mensen verliezen hun reukvermogen. Andere mensen kunnen nog wel proeven, maar vinden alledaagse producten ineens vies. Hoe komt dat, hoe lang duurt het en valt er iets aan te doen?
Recente cijfers van het UMC Utrecht wijzen uit dat twee derde van de mensen die corona heeft of heeft gehad minder goed kunnen ruiken. Momenteel werken ze aan een medicijn om dit te verhelpen. Er wordt een kleine dosis prednisolon – prednison, maar onder een andere naam – voorgeschreven. Studies laten zien dat het medicijn werkt, maar er is meer onderzoek met meer proefpersonen nodig om de resultaten te bevestigen. Hoeveel bijwerkingen deze ontstekingsremmer geeft, hangt af van de duur en de hoeveelheid van inname. Bij de behandeling van reuk- en smaakverlies wordt het middel relatief kort gebruikt en zijn de bijwerkingen mild.
Gelukkig heeft niet iedereen zulke medicijnen nodig. Bij een deel van de mensen komen reuk en smaak na korte tijd weer terug. De meeste mensen kunnen na drie tot vier weken weer proeven en ruiken. Andere mensen kunnen na een besmetting met het coronavirus echter nog maanden last houden van verminderde smaak en reuk. Het gaat om ongeveer tien procent van de gevallen, dus duizenden mensen.
Oorzaak
Het vermoeden is dat het coronavirus de zogeheten steuncellen van het reuksysteem infecteert. De kans is dus klein dat er reukzenuwen of hersenweefsel aangetast raken en er sprake is van blijvende schade. In zeldzame gevallen dringt het coronavirus door tot in de hersenvliezen. De langetermijngevolgen en de oorzaak daarvan zijn nog niet bekend.
Risico’s
Het is niet alleen vervelend om niks te proeven en te ruiken, het brengt ook risico’s met zich mee. Mensen die niet kunnen ruiken, zijn niet in staat om brand of gas te ruiken. Dat is levensgevaarlijk. Veel mensen die niks meer proeven, gaan daarnaast gerechten met uitgesproken smaken eten, die vaak enorm zout of zoet zijn. Op korte termijn kan dit leiden tot gewichtstoename.
Geurtesten
Naast het medicijn van het UMC Utrecht zijn er een aantal mogelijke oplossingen voor het probleem. Sommige mensen volgen een geurtraining. Daarbij ruik je acht maanden lang twee keer daags aan flesjes met verschillende geuren, zoals eucalyptus en citroen. Dit zou de geurherkenning in de hersenen weer op gang brengen, maar het werkt niet even goed voor iedereen, zo lijkt het.
Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong
Bronnen: Nu.nl, NOS, Hln.be, UMc Utrecht