Logo_lumc_leids_universitair_medisch_centrum_logo

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zet de komende jaren alles in het werk om de regeneratieve geneeskunde, het herstellen van zieke organen en weefsels, van het laboratorium naar de patiënt te brengen. Dit meldt LUMC.

Het LUMC is al meer dan een halve eeuw pionier in de regeneratieve geneeskunde, sinds zij in 1965 de eerste Europese beenmergtransplantatie uitvoerden en in 1966 de eerste niertransplantatie. Nu zetten ze deze lijn voort voor tal van ziektebeelden, waaronder diabetes type 1, hartziekten, afweerstoornissen, gehoor- en gezichtsverlies, longziekten, nierziekten en hersenaandoeningen.

Regeneratieve geneeskunde draait om zo vitaal mogelijk oud worden door cellen, weefsels en orgaanfuncties te repareren, vervangen of herstellen na schade door chronische ziekte of letsel. Daarnaast hebben deze toekomstige nieuwe zorgproducten en behandelstrategieën de potentie bij te dragen aan het beheersbaar houden van de kosten van de gezondheidszorg.

Menselijke ziektemodellen

“Onze sterke fundamenteel wetenschappelijke expertise met menselijke geïnduceerde pluripotente stamcellen, gecombineerd met bekwaamheid in celproductie en een bewezen trackrecord in klinische translatie van celtherapieën, maakt dat het LUMC de competenties heeft om nieuwe menselijke ziektemodellen en de volgende generatie van menselijke iPS cel-gebaseerde therapieën te leveren”, aldus hoogleraar Ontwikkelingsbiologie Christine Mummery.

Drie speerpunten

Regeneratieve geneeskunde is in de LUMC-strategie ‘Grensverleggend beter worden’ benoemd als een van de van de drie speerpunten waarop het LUMC zich de komende tijd gaat profileren. De andere twee speerpunten zijn oncologie en population health.

Door: Redactie Nationale Zorggids