‘Cannabis geneest kanker’ of ‘vaccinaties veroorzaken autisme’. Op het internet wemelt het volgens het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) van onbewezen stellingen en misleidende informatie, ook over medicijnen. Daarom gaat het IVM de strijd aan tegen nepnieuws, ofwel fake nieuws, met het ultieme wapen op social media: korte viral video’s. Dat meldt IVM.
Nepnieuws bestaat al heel lang, maar door social media gaat de verspreiding van nepberichten razendsnel, aldus IVM. Iedereen kan tegenwoordig content plaatsen op het internet. Daardoor lijken de grenzen tussen nieuws, nepnieuws en advertenties te vervagen. Ook als het gaat om medische onderwerpen.
Het IVM wil dat bestrijden door medische claims op het internet te controleren, onder de naam: Delen of Deleten? In een korte video wordt een medische claim behandeld. Voor meer achtergrondinformatie kan men doorklikken naar de website van het IVM. Op deze manier draagt de organisatie bij aan objectieve informatievoorziening op het internet zodat de consument over feitelijk juiste informatie kan beschikken. “We kiezen met korte video’s voor een snel medium en we brengen het luchtig, maar onze stellingen zijn goed onderbouwd.”
De eerste video gaat over de veronderstelde werking van cannabis tegen kanker, een actueel en beladen onderwerp gezien de discussie van de laatste weken in de media en politiek. In een geanimeerde video boksen een wietplant en een kankercel tegen elkaar en krijgt de kijker snel informatie over wat cannabis doet en niet doet.
Door: Redactie Nationale Zorggids