Homomannen die seks hebben onder invloed van verdovende middelen (chemseks) hebben vaker een seksueel overdraagbare aandoening dan andere homomannen. Dit blijkt uit onderzoek van de Soa-polikliniek van de GGD Amsterdam. Van de homomannen die de Soa-polikliniek bezochten gaf ruim 17 procent aan in de afgelopen zes maanden aan chemsesk te hebben gedaan. Dat meldt GGD Amsterdam.
De GGD voerde het onderzoek vorig jaar uit onder bezoekers van de Soa-polkliniek en onder bezoekers van een dating app voor homomannen. Drie chemseksmiddelen zijn hierbij onderzocht: GHB, crystal meth en miauw miauw. Van de homomannen die de Soa-polikliniek bezochten had 17 procent in de afgelopen zes maanden chemseks gehad. Onder bezoekers van de dating-app was dit percentage aanzienlijk hoger, namelijk ruim 29 procent. Van de heteroseksuele bezoekers die de kliniek hadden bezocht, deed slechts 1,5 procent aan chemseks.
Bij homoseksuele Soa-polikliniekbezoekers die aan chemseks deden werd vaker een bacteriële soa vastgesteld, maar werden er niet méér nieuwe hiv-diagnoses gevonden in vergelijking met homomannen die niet aan chemseks deden. Ook hadden homomannen die aan chemseks deden meer sekspartners, meer soa gerelateerde klachten en vaker anale seks zonder condoom. Verder waren ze vaker hiv-positief en vaker voor een soa gewaarschuwd door een eerdere sekspartner.
Bij hiv-positieve mannen werd geen effect van chemseks gevonden op het krijgen van een bacteriële soa. De meeste chemseksgebruikers gaven aan eens per maand of minder aan chemseks te doen. GHB was met ruim 90 procent het meest gebruikte middel, gevolgd door crystal methamfetamine (crystal meth) en mephedrone (miauw miauw). Slechts 6 procent gaf aan chemseksmiddelen te hebben geïnjecteerd. Ruim 80 procent van de gebruikers gaf aan in de afgelopen maand ook seks te hebben gehad zonder een van de genoemde middelen.
Onder bezoekers van de Soa-polikliniek wordt nu standaard naar het gebruik van chemseks gevraagd. Hierdoor hebben wij meer inzicht in hoe vaak chemseks plaatsvindt. Mensen die behoefte hebben om verder te praten over chemseks, kunnen dit ter plekke bij de Soapolikliniek doen met een professional of vrijwilliger. Voor gerichte hulp is een doorverwijzing naar de verslavingszorg of geestelijke gezondheidzorg mogelijk.
Door: Redactie Nationale Zorggids