Normal_logo_mri_scan_onderzoek

NWO kent de titel Simon Stevin Meester 2017 toe aan prof.dr. Andrew Webb, hoogleraar MRI-fysica aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Aan de prijs is een bedrag van 500.000 euro verbonden. Webb richt zich met dat bedrag op het ontwikkelen van nieuwe MRI-technieken waarmee je ziektes in een veel vroeger stadium kunt opsporen. Daarnaast ontwikkelt hij mobiele MRI-scanners voor gebruik in ontwikkelingslanden. Dat meldt NWO. 

Magnetic resonance imaging of MRI is een techniek om gedetailleerde afbeeldingen van het lichaam te maken door middel van een krachtig magnetisch veld. MRI-scans brengen ook minder opvallende afwijkingen goed in beeld. Prof.dr. Andrew Webb van het LUMC ziet echter ruimte voor verbetering. "Ons belangrijkste doel is het ontwikkelen van nieuwe MRI-technieken waarmee je betere medische diagnoses kunt stellen, en daardoor ziektes nog vroeger kunt opsporen",  aldus Webb.

Vroege diagnose is van het grootste belang bij ziektes die in een beginstadium nog goed te behandelen zijn. Gezonde mensen bij wie in de familie gevaarlijke erfelijke aandoeningen voorkomen, bijvoorbeeld de ziekte van Huntington, zouden veel baat hebben bij betere MRI. Maar ook oogtumoren en de eerste symptomen van alzheimer zijn in een vroeger stadium dan wellicht beter op te sporen.

Om de nieuwe MRI-technieken te realiseren, gebruikt Webbs team een zeer krachtige magneet waarvan er op de hele wereld maar zo’n zestig bestaan. Ze ontwerpen en bouwen de bijbehorende scan-apparatuur zelf. Zodra de technologie volwassen is, brengen ze die naar de markt. Dat gebeurt via partners als Philips, maar ook met een aantal kleinere bedrijven.

Opvallend genoeg probeert Webbs team naast de krachtigste scanner ter wereld ook de kleinste en goedkoopste te ontwerpen. Deze is specifiek bedoeld voor ontwikkelingslanden waar het grootste deel van de bevolking vrijwel geen toegang heeft tot moderne geneeskundige technieken. Webb voorziet in de eerste plaats pediatrische toepassingen voor zijn ‘budget-scanner’, zoals het opsporen van hydrocefalus (waterhoofd).

Door: Redactie Nationale Zorggids