Normal_depressie_alleen_vrouw

Jaarlijks worden er gemiddeld 16 meisjes geboren met het MRKH-syndroom. Een nog onbekend syndroom waar één op de vijfduizend vrouwen in Nederland mee kampt. Vrouwen die het Mayer-Rokitanksy-Küster-Hauser syndroom hebben, hebben geen vagina of baarmoeder. Dit betekent dat ze niet zomaar ongesteld of zwanger kunnen worden, meldt het Algemeen Dagblad. 

De 20-jarige Melissa Heerema wil het syndroom onder de aandacht brengen. “Het is helemaal niet zeldzaam, maar niemand praat erover. Vrouwen schamen zich Ik wil als één van de eersten opstaan, voor alle meiden zoals ik”, vertelt Heerema die afgelopen vrijdag wereldkundig maakte dat ze MRKH heeft. Ze hoopt dat middelbare scholen er meer aandacht aan willen besteden, juist omdat het zo’n cruciale periode is, vooral voor meiden met MRKH. Jonge meiden zouden er openlijk over moeten kunnen praten, in plaats van zich ervoor schamen.

Eén van de zwaarste dingen voor Heerema is het besef dat ze zelf geen kinderen kan krijgen. Als zij ooit een kind wil, dan moet dat via een draagmoeder of adoptie. Een andere mogelijkheid is een operatie die ervoor zorgt dat zij wel een vaginale ingang krijgt. Dat wilde Heerema heel graag, maar de risico’s van de operatie en haar vriend zorgden er uiteindelijk voor dat ze er toch niet mee doorging.

Vrouwen met het MRKH-syndroom hebben naast een ontbrekende vagina en baarmoeder soms ook andere afwijkingen. Dit kan een afwijking aan de nieren zijn, het skelet, het hart of het gehoor. MRKH ontstaat tussen de zesde en achtste week van de zwangerschap en dat is meteen de reden waarom andere onderdelen van het lichaam ook niet mee ontwikkelen. Heerema’s advies aan meiden die vermoedens van MRKH hebben, is om zich in te lezen. Om naar de Wikipedia-pagina over het syndroom te gaan en informatie op te zoeken op www.stichtingmrk.nl.

Door: Redactie Nationale Zorggids