Normal_novamoxin_antibiotica

Britse wetenschappers vegen de vloer aan met de opvatting dat een antibioticakuur altijd helemaal moet worden afgemaakt, ook als de klachten al zijn verdwenen. Volgens hen is het onjuist dat voortijdig stoppen met antibiotica leidt tot resistentie voor de ziekteverwekker. Dit melden de Volkskrant en Trouw. 

De bron van het advies ligt bij Alexander Fleming, de ontdekker van penicilline. Hij liet zien dat als een patiënt te weinig penicilline kreeg, de sterkste bacteriën die zouden overleven en zo de bron zouden worden van nieuwe infecties. Volgens de Britse onderzoekers geldt dit echter slechts voor een beperkt aantal aandoeningen, zoals tbc en hiv. Bij simpele infecties zoals blaasontstekingen en luchtweginfecties speelt dit geen rol. 
 
Juist te lang doorgaan met het slikken van antibiotica kan resistentie veroorzaken. Want de geneesmiddelen verwoesten ook de eigen, gezonde bacteriën in het maag-darmkanaal. Hierdoor krijgen slechte, resistente bacteriën de kans om door te groeien. Ook het antibioticagebruik van alle patiënten bij elkaar is een stimulans voor de groei van resistente ziekteverwekkers, aldus de onderzoekers.
 
De Britse wetenschappers pleiten daarom voor het verminderen van antibioticagebruik. Dokters en gezondheidsdiensten zouden de patiënt moeten adviseren te stoppen met het slikken van antibiotica zodra hij zich beter voelt. 
 
Door: Redactie Nationale Zorggids