Normal_reanimatie_dummie_ehbo

Afgelopen zaterdag kregen duizend mensen in één dag een reanimatietraining om burgerhulpverlener te worden. De reanimatietraining in Eindhoven is de laatste in een serie van vijf. De vier eerdere grootschalige reanimatietrainingen hebben in totaal vierduizend nieuwe burgerhulpverleners geworven. Dat meldt de Hartstichting. 

De deelnemers leerden hoe je een hartstilstand herkent, wat je dan als eerste moet doen, hoe je iemand beademt en borstcompressies geeft, in welk tempo en hoe je een AED aansluit en bedient. Voorwaarde voor gratis deelname was dat alle cursisten zich direct na afloop van de cursus inschreven als burgerhulpverlener bij het reanimatie oproepsysteem.

“Als burgerhulpverlener kun je levens redden in jouw buurt, 70 procent van de hartstilstanden vindt plaats in en om het woonhuis en 30 procent in openbare ruimtes zoals winkelcentra en sportvelden. Midden jaren negentig was de kans op overleving bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis 9 procent, inmiddels is dit percentage gestegen tot gemiddeld 23 procent. Snelle hulp kan écht het verschil maken tussen leven en dood”, aldus Floris Italianer, directeur van de Hartstichting.

De Hartstichting heeft het doel om iedereen in Nederland binnen 6 minuten te kunnen helpen bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Reanimatie en de inzet van een AED binnen zes minuten biedt de grootste kans op overleving. 

Door: Redactie Nationale Zorggids