Ruim een halfjaar geleden stemde de Tweede Kamer in met de nieuwe donorwet van de D66. Voordat de Eerste Kamer over deze wet stemt, willen de leden eerst beter geïnformeerd worden. De eerste informatiebijeenkomst hierover is vandaag. Met de nieuwe wet wordt iedereen die nog geen keuze heeft vastgelegd, gevraagd aan te geven wat hij wil: ja, nee, mijn nabestaanden mogen beslissen. Wie herhaaldelijk niet de mogelijkheid gebruikt om te zeggen dat hij geen donor wil zijn, wordt geregistreerd als iemand met geen bezwaar. Dat meldt NOS.
D66 heeft 38 stemmen nodig van de Eerste Kamer om goedkeuring te krijgen voor de donorwet. De ogen zijn vooral gericht op CDA en VVD, die nog niet weten wat hun standpunt hierover is. Hoewel het CDA in de Tweede Kamer tegenstemde, is een standpunt in de Eerste Kamer nog niet helder.
Er zijn onder andere vragen over het zelfbeschikkingsrecht, bescherming van integriteit van het lichaam het recht van de Nederlander om juist geen keuze te maken. Ook dient er opheldering te komen over hoe om te gaan met wilsonbekwame mensen of mensen die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen.
Jaarlijks komen de organen van ongeveer duizend mensen in aanmerking voor transplantatie na hun overlijden. Van die duizend overleden mensen per jaar hebben de meeste of geen toestemming gegeven, helemaal geen keuze gemaakt of maakt de familie bezwaar. Hierdoor blijven er van die duizend mogelijke donoren weinig over. De nieuwe donorwet moet onduidelijkheid hierover ondervangen.
Door: Redactie Nationale Zorggids