Logo_radboud_umc_logo__2_

In het Radboudumc in Nijmegen heeft Johan Baggerman uit Gelderland als eerste Nederlander een kunstarm aangemeten gekregen die hij met zijn gedachten kan besturen. De ontwikkeling van de kunstarm heeft jaren geduurd en over de hele wereld zijn er maar een paar patiënten die zo’n unieke kunstarm gebruiken. De patiënt moet nog flink oefenen maar de verwachting is dat de man met zijn robotarm steeds meer gaat kunnen. Dit meldt Telegraaf.

De kunstarm zit vast aan het bot van de bovenarm van Johan. De voormalig vrachtwagenchauffeur raakte bekneld tijdens een verkeersongeval en zijn arm moest geamputeerd worden. Dat hij nu weer zijn pols, vingers en elleboog kan bewegen, is heel speciaal voor de man. “Ik denk nu aan ‘hand openen’ of sluiten en hup daar gaat ‘ie”, zegt Baggerman.

Het ontwikkelen van de arm heeft zo’n zeven jaar in beslag genomen. De onderdelen zijn gemaakt in Groot-Britannië, de software en elleboog komen uit de Verenigde Staten en het Radboudumc is verantwoordelijk voor de zenuwaansluitingen op de spieren. Het zijn die aansluitingen die het mogelijk maken om de arm te bewegen met de hersenen.

Zowel de patiënt als artsen zijn te spreken over de primeur. Of het echter een succes wordt, hangt af van de patiënt en van de zorgverzekeraars. “Meneer Baggerman zal zich zijn robotarm eigen moeten maken”, zegt revalidatiearts Henk van de Meent van het Radboudumc. “We moeten ook de zorgverzekeraar overtuigen dat onze patiënt deze arm nodig heeft.” De kunstarm zelf kost zo’n 100.000 euro. De behandelingen rondom het aanmeten en oefenen met de arm zijn daar nog niet in meegenomen.

Door: Redactie Nationale Zorggids