Patiënten die bij een licht ontbijt hun kankermedicatie innemen, kunnen hun dosering verlagen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Pillen worden nu nog vaak op de lege maag ingenomen, terwijl dat niet altijd nodig is als zij er minder van innemen. Een lagere dosering van dure kankermedicijnen kan ziekenhuizen op jaarbasis miljoenen euro’s aan zorgkosten kunnen besparen. Dat meldt de Volkskrant.
Dat het voorschrift ‘innemen op een nuchtere maag’ luidt, heeft met Amerikaanse voorschriften te maken. Het is aan fabrikanten om uit te zoeken of het geneesmiddel een wisselwerking heeft met het ingenomen voedsel. Zo ja, dan wordt medicatie op een nuchtere maag aanbevolen, want zo is de concentratie van het middel op ieder moment van inname hetzelfde. Waar de Amerikanen hun oordeel hebben geveld op basis van een stevig Amerikaans ontbijt met bacon en ei, is het ontbijt in Nederland een stuk lichter en heeft het dus een ander effect.
De onderzoekers van het Radboudumc richten zich momenteel op een duur medicijn tegen uitgezaaide prostaatkanker. Patiënten die de volle dosis op nuchtere maag innemen, hebben genoeg aan de helft van die dosis als ze er een licht ontbijt bij eten. Een conclusie op landelijk niveau 28 miljoen euro kan besparen.
“We zouden dit onderzoek voor veel meer medicijnen moeten doen. Het is een simpele manier om geld te besparen. Ik kan me voorstellen dat farmaceuten niet geïnteresseerd zijn, daarom zouden we dit met andere ziekenhuizen moeten bestuderen”, zegt onderzoeksleider Nielka van Erp. In het Erasmus MC doen ze een soortgelijk onderzoek met een medicijn tegen longkanker en een glas cola.
Voordat artsen bereid zijn om een ontbijt te adviseren bij een verlaagde dosis medicijnen, moet er meer onderzoek plaatsvinden, aldus het Radboudumc.
Door: Redactie Nationale Zorggids