Prijzen kankergeneesmiddelen blijven hoog ondanks uitbreiding indicaties
Farmaceuten kunnen hun gemaakte onderzoekskosten sneller terugverdienen als meer patiënten een bepaald kankermedicijn gebruiken. De prijs van dit middel zou dan ook omlaag kunnen, maar farmaceuten doen dat veelal niet. Dit blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit en het Erasmus MC naar de goedgekeurde middelen pembrolizumab (Keytruda) en daratumumab (Darzalex), meldt Erasmus School of Health Policy & Management.
Toen pembrolizumab op de markt kwam, was het beschikbaar voor een type tumor. Inmiddels kan het medicijn voor ongeveer 35 verschillende indicaties bij verschillende soorten tumor worden voorgeschreven. Ook daratumumab kwam oorspronkelijk op de markt voor één soort kanker (multiple myeloom), maar is nu ook voor te schrijven voor acht andere indicaties binnen dat type kanker. Bij een eerste indicatie zijn de ontwikkelingskosten vaak aardig hoog, maar aanzienlijk lager als er indicaties bij komen. Farmaceuten geven deze financiële winst niet door aan de maatschappij, ondanks dat zij minder ontwikkelingskosten kwijt zijn.
Kosten per infusieflacon volgens onderzoekers
Volgens berekeningen van de Erasmus-onderzoekers kostte een infusieflacon pembrolizumab in 2014 885 euro en in 2021 143 euro. De daadwerkelijke lijstprijs staat nu echter op 2.860 euro per infusieflacon. Onderzoekers berekenden ook de prijs voor daratumumab: die kostte in 2015 31.941 euro en in 2021 ging het om een bedrag van 1.402 euro. De lijstprijs nu? 4.766 euro per flacon. Farmaceuten hanteren momenteel dus flink hogere prijzen dan de onderzoekers hebben berekend.
Prijsverlagingen houden gezondheidszorg betaalbaar
Meerdere indicaties leiden dus tot nieuwe behandelopties voor patiënten, maar farmaceuten passen hun prijs daar ondanks de lagere kosten niet op aan. Onderzoekers benadrukken het belang van prijsverlagingen om de gezondheidszorg betaalbaar te houden.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky