Op de World Sleep Day op vrijdag 17 maart proberen de deskundigen mensen duidelijk te maken hoe belangrijk een goede, gezonde nachtrust is. Als mensen ‘s nachts meer dan één keer naar de wc moeten, lijden ze aan nycturie, een aandoening waar één op de drie volwassen boven de 30 last van heeft en twee op de drie volwassen boven de 65. Dat meldt Ferring International Center.
“Mensen denken dat ‘s nachts opstaan om naar de wc te gaan gewoon hoort bij het ouder worden, maar dat hoeft niet noodzakelijk het geval te zijn,” aldus Philip Van Kerrebroeck, hoogleraar Urologie aan de Universiteit Maastricht.
“Een slechte nachtrust kan schadelijk zijn voor de gezondheid, dus mensen die meerdere keren per nacht opstaan, kunnen het best naar hun huisarts gaan om erachter te komen wat de oorzaak hiervan is. Het goede nieuws is dat nycturie te behandelen is, zodat je niet meer in stilte hoeft te lijden.”
Wie een verstoorde nachtrust heeft door de toiletbezoeken, kan ernstige gevolgen hebben ondervinden aan de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het kan een negatieve invloed hebben op de productiviteit, relaties en carrière. Slaapgebrek kan een negatieve invloed hebben op alle vormen van geestelijk functioneren, waardoor het moeilijker wordt om je te concentreren, dingen te onthouden en nieuwe vaardigheden en kennis op te doen.
Een slechte nachtrust is ook in verband gebracht met een verhoogd risico op diabetes, een verzwakt immuunsysteem, hartaandoeningen en zelfs sommige vormen van kanker. Slaapgebrek wordt ook in verband gebracht met veel psychische aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen en psychose.
Nycturie, het verschijnsel dat mensen ‘s nachts wakker worden omdat ze moeten plassen, kan het gevolg zijn van een overproductie van urine. Het kan ook worden veroorzaakt door externe factoren, zoals te veel drinken voor het slapengaan, medicatie, alcohol, cafeïne of het gebruik van diuretica; in zeldzame gevallen kan het ook een symptoom zijn van iets ernstigers, zoals diabetes, hoge bloeddruk of hart-en vaatziekte.
Door: Redactie Nationale Zorggids