Gisteren stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel dat ervoor zorgt dat iedere patiënt zijn eigen medische gegevens kan inzien. Patiëntenfederatie Nederland is blij met deze stap en noemt het een uitbreiding van de patiëntenrechten. Dat meldt NOS.
Patiënten kunnen vaak niet zomaar hun eigen medisch dossier inzien. Zij kunnen bij hun huisarts vragen om inzage en krijgen vervolgens een papieren versie van hun dossier mee. Met het aangenomen wetsvoorstel kunnen patiënten binnenkort hun eigen gegevens digitaal inzien vanuit huis. Directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie vertrouwt op de verantwoordelijkheid van de patiënt. “We leven in een samenleving waarin steeds meer data beschikbaar zijn en waarin steeds meer mensen zich realiseren dat die data niet zomaar op straat moet belanden”, zegt Veldman.
Daar denkt hoogleraar informatierecht Nico van Eijk van de Universiteit van Amsterdam (UvA) anders over. Hij voorziet een groter risico op het kwijtraken van gegevens. Hij hoopt dan ook dat patiënten goed nadenken over het gebruik van hun eigen gegevens omdat het zeer gevoelige informatie betreft. Toch snapt Van Eijk waarom mensen hun dossier willen inzien. Iedereen wil weten wat er over hem geschreven wordt, en of alle informatie juist is. Echter vreest hij dat mensen nu onder druk worden gezet door bijvoorbeeld hun zorgverzekeraar om gegevens bekend te maken.
In de nieuwe wet is daar rekening mee gehouden. Zorgverzekeraars en hulpverleners mogen niet zonder toestemming inzicht krijgen in dossiers. Indien zij toch toestemming krijgen hebben zij zich te houden aan de strengste privacyrichtlijnen.
Door: Redactie Nationale Zorggids