Uit grootschalig Europees onderzoek is gebleken dat hiv bijna niet meer besmettelijk is als iemand voor langere tijd trouw hiv-remmers gebruikt. De resultaten van het onderzoek bewijzen het nut van de remmers, niet alleen voor de patiënt zelf maar ook voor zijn of haar partner. Toch wordt sterk afgeraden om onbeschermde seks te hebben, omdat niet precies duidelijk is hoe lang iemand de hiv-remmers moet gebruiken voordat het virus niet meer doorgegeven kan worden. Dit meldt Volkskrant.
Aan het onderzoek deden bijna 900 hetero- en homoseksuele koppels mee die langer dan een jaar gevolgd werden. Hiv-remmers zorgen ervoor dat er geen virusdeeltjes vrijkomen om zich in het bloed te vermenigvuldigen. Ook is de aanwezigheid van het virus dan bijna niet meer te meten in het bloed. De virusdeeltjes zijn door de behandeling zo klein geworden, dat bloed en sperma geen besmettelijke deeltjes meer bevatten en het virus niet overgedragen kan worden op een ander.
Het Academisch Medisch Centrum en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam werkten mee aan het onderzoek, samen met nog twee andere ziekenhuizen in Nederland. Tijdens het onderzoek werden koppels gevolgd waarvan één partner besmet was met hiv. Tijdens de looptijd van het onderzoek is geen enkele partner besmet geraakt het virus, terwijl niet altijd een condoom werd gebruikt.
Echter lijkt het nog te vroeg om te stellen dat hiv-remmers ervoor zorgen dat hiv helemaal niet meer overgedragen kan worden. Zo dient het medicijn trouw ingenomen te worden, en moet nog worden vastgesteld op welk punt in de behandeling het virus niet meer overgedragen kan worden. Sommige partners kunnen heel gevoelig zijn voor het virus en toch besmet raken. Daarnaast blijft het risico op soa's bestaan.
Door: Redactie Nationale Zorggids