Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) heeft ook in 2016 het roze lintje ontvangen voor goede borstkankerzorg. Bovendien blijft het oncologisch team zichzelf verbeteren. Zo heeft het WZA onlangs besloten om bij borstkankeroperaties van zeer kleine, niet voelbare tumoren voortaan alleen nog zogenoemde jodiummarkers te gebruiken om de tumor te lokaliseren. Deze techniek is niet alleen nauwkeuriger, maar zeker ook patiëntvriendelijker en geeft een beter en mooier resultaat, aldus het ziekenhuis. Dit meldt het WZA.
Een jodiummarker of jodiumbron is een metalen staafje van slechts vijf millimeter. Het bevat licht radioactief materiaal, in zo’n geringe hoeveelheid dat het niet schadelijk is voor de gezondheid. In de periode voorafgaand aan de borstoperatie brengt de radioloog met behulp van röntgenstralen of geluidsgolven het staafje in op de plaats van de afwijking. Tijdens de operatie spoort de chirurg de jodiummarker op met behulp van een stralingsdetector en verwijdert vervolgens de kwaadaardige tumor en het staafje. Oncologisch chirurg Marike Boskamp: “Dankzij deze methode kunnen we ook zeer kleine tumoren nóg nauwkeuriger lokaliseren en weten we dus nog preciezer op welke plek weefsel moet worden verwijderd.”
Goede ervaringen
De ervaringen met jodiumbronnetjes zijn zo goed dat het oncologische team van mening is dat deze methode te verkiezen is boven de techniek die tot nu toe gebruikelijk was: de zogenoemde draadlokalisatie waarbij een draadje in de tumor wordt gestoken die uit de borst steekt. Aangetoond is dat bij vrouwen die geopereerd zijn met behulp van jodiumbronnen, minder vaak een her-operatie of een complete borstverwijdering noodzakelijk is, aldus Boskamp.
Al jaren ontvangt het WZA van de Borstkankervereniging Nederland (BVN) het roze lintje vanwege de goede kwaliteit van borstkankerzorg. Het roze lintje is onderdeel van de Monitor Borstkankerzorg; een online keuzehulp met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen en patiëntervaringen.
© Nationale Zorggids