Logo_logo_lumc_leids_universitair_medisch_centrum

Reumapatiënten hebben geen slechtere levensverwachting dan mensen zonder deze ziekte. Tenminste, als de ontstekingen die gepaard gaan met deze aandoening snel en voortdurend worden onderdrukt met de juiste medicijnen. Dat is de uitkomst van een tienjarig onderzoek die het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) coördineerde, meldt het ziekenhuis.

Medisch specialist Renée Allaart werkt bij de afdeling Reumatalogie van het LUMC en is betrokken bij het onderzoek. Voor de studie zijn 508 patiënten met reumatoïde artritis tien jaar lang elke drie maanden onderzocht. Bij deze auto-immuunziekte valt het afweersysteem het eigen lichaam aan, waardoor er continu ontstekingen in het lijf plaatsvinden. “Het was al bekend dat reuma snel moet worden opgespoord, omdat deze ontstekingen anders leiden tot veel schade aan de gewrichten en organen”, zegt Allaart.

Het doel van dit onderzoek: kijken welke behandeling het beste is voor reumapatiënten. “Er is gekeken wat beter werkt: het één voor één uitproberen van medicijnen, om eerst een middel te geven en dan andere medicatie erbij op te stapelen of het meteen geven van meerdere medicijnen, zoals ontstekingsremmers prednison en anti-TNF. “Er is elke drie maanden gekeken of de medicijnen aansloegen. We hebben de gewrichten van de patiënten onderzocht, een bloedtest bij ze afgenomen en gevraagd naar hun klachten”, legt Allaart uit. “Aan de hand van die uitkomsten, werden elke drie maanden de medicijnen aangepast. Net zolang tot de ziekte voldoende was geremd.”

Nu blijkt dat het beter is om vroeg te beginnen met het geven van meerdere medicijnen, zoals prednison. “Het was normaal dat een reumapatiënt over een periode van tien jaar lichamelijk erg achteruit ging. Dat gebeurt in deze studie niet. De levensverwachting is nu hetzelfde als mensen zonder deze ziekte”, aldus Allaart. “Deelnemende patiënten gingen op den duur aan ons vragen: ‘Ik voel me goed, moet ik nog wel mijn pillen innemen?’ Daarom zijn we medicijnen gaan afbouwen. Eén op de acht patiënten is zelfs gestopt met de medicatie.”

De studie heeft een enorme impact gehad op de behandeling van reumapatiënten, zegt Allaart. “Artsen beginnen nu met een combinatie van medicijnen en proberen om de ziekte zo snel mogelijk op te sporen en zo goed mogelijk te onderdrukken.” Ook is er inmiddels een vervolgonderzoek gestart in het LUMC, om te kijken of reuma eerder is op te sporen en nog strenger is te behandelen. Het doel is ditmaal om reuma te genezen. 

©Nationale Zorggids