De nieuwe behandeling met een stamceltransplantatie die Britse artsen aan patiënten met Multiple Sclerose (MS) hebben gegeven, blijkt risicovol te zijn. Nederlandse onderzoekers kaarten aan dat de behandeling lang niet voor iedereen geschikt is, en dat er bovendien te weinig bekend is over het langetermijneffect van zo'n transplantatie. Dit meldt RTL Nieuws.
In het Britse Sheffield hebben in de afgelopen drie jaar zo'n twintig patiënten met MS een stamceltransplantatie ondergaan. Hierbij is gebruik gemaakt van eigen stamcellen van de patiënt, die vervolgens weer teruggeplaatst worden in het lichaam. Echter blijkt dit een zeer zware behandeling, waar de nodige bijwerkingen en risico's aan kleven.
Door middel van chemotherapie wordt het immuunsysteem van een patiënt afgebroken, waardoor deze bijwerkingen zoals misselijkheid, haaruitval en vermoeidheid ervaart. De nieuwe cellen van de stamceltransplantatie kunnen de ziekte afremmen, en zorgden er in sommige gevallen zelfs voor dat patiënten die in een rolstoel zaten, nu weer kunnen lopen.
Echter zijn Nederlandse onderzoekers terughoudend over de nieuwe behandeling. Wereldwijd hebben nog maar zo'n honderd patiënten de transplantatie ondergaan, en over de gevolgen op lange termijn is volgens de onderzoekers nog niet genoeg bekend. Ook bestaat er een kans van 1,3 procent op overlijden aan de gevolgen van de behandeling.
De stamceltransplantatie, ookwel AHCST-behandeling, is slechts voor een kleine groep MS-patiënten weggelegd. Alleen patiënten die lijden aan een progressieve vorm van MS hebben baat bij de behandeling. Op dit moment wordt deze stamceltransplantatie niet in Nederland uitgevoerd.
© Nationale Zorggids
De eerste klinische resultaten van AHSCT bij refractaire MS zijn bijna 20 jaar geleden gepubliceerd 2), nadat de werkzaamheid in uitgebreid dierexperimenteel onderzoek was vastgesteld 3). Al dat nieuws is zo goed dat er al wordt gediscussieerd over de vraag wanneer je MS als genezen mag beschouwen 6).
Zeker veelbelovend is dat na 40 maanden follow up geen relapsen meer voorkwamen en dat bij diverse patiënten ook herstel van functieverlies optrad. Datzelfde geldt voor de vorige week gepubliceerde resultaten van Burt et al. bij 123 patienten met RRMS na behandeling met een iets mildere (nonmyeloablative) immunosuppressieve conditionering en AHSCT 5).
has shown promise in patients with progressive forms of MS and in those with refractory relapsing-remitting MS. In het licht van de 68% ziektevije overleving (geen relapsen, geen nieuwe MRI lesies en geen EDDS progressie) en geen mortaliteit in de Zweedse studie lijkt dat nogal een understatement.
Er zijn meer dan 600 MS patiënten met deze behandeling in de medische literatuur beschreven 4). Kluwer’s UpToDate nam in 2014 AHSCT onder MS treatments op als volgt : ….