Normal_stamcelkweek

Onderzoekers van het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht zijn er in geslaagd een kweeksysteem te ontwikkelen voor menselijke leverstamcellen en stamcellen uit alvleesklierkanker. Dat meldt het Hubrecht Instituut.

Tot voor kort leek het onmogelijk om gezond of ziek weefsel van patiënten in het laboratorium in leven te houden, laat staan te vermeerderen. In 2009 beschreef de onderzoeksgroep van Hans Clevers, hoogleraar moleculaire genetica bij het Hubrecht Instituut / UMC Utrecht, echter een revolutionaire kweekmethode waarmee het mogelijk werd om uit losse stamcellen uit de muizendarm mini-darmpjes op te kweken. Deze zogenaamde organoïden zijn functionele mini-organen die in weefselkweek kunnen groeien.

Dezelfde onderzoeksgroep heeft nu een kweeksysteem ontwikkeld voor leverstamcellen en stamcellen uit alvleesklierkanker. In de toekomst kunnen de gekweekte stamcellen mogelijk een vervanging worden van donororganen voor transplantatie. De gekweekte menselijke 'mini-levers' zijn al succesvol getransplanteerd naar muizen met leverschade. Dit is een eerste stap naar het gebruik van dit gekweekte leverweefsel ter vervanging van transplantatie met donorlevers. Deze technologie zou daarmee het wereldwijde tekort aan donorlevers kunnen oplossen.

De technologie om gezonde en zieke pancreasstamcellen langdurig in het laboratorium te kweken kan in de toekomst een bijdrage leveren aan het zogenoemde 'personalized medicine': het aanbieden van een therapie op maat aan individuele patiënten met alvleesklierkanker.

© Nationale Zorggids