De kans dat er een kankercentrum komt in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) waarin protonentherapie wordt aangeboden, lijkt voorlopig erg klein. Donderdag werd duidelijk dat Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, die vergunningen heeft uitgegeven aan vier behandelcentra, de zorgverzekeraars niet kan verplichten om hiervoor geld vrij te maken. Dat meldt RTV Noord.
Het UMCG is een van de vier behandelcentra die een vergunning op zak hebben voor het behandelen van kankerpatiënten met protonentherapie. Sinds de zorgverzekeraars hebben besloten om protonentherapie slechts voor één centrum te vergoeden staat de komst van het centrum in het UMCG op losse schroeven. Het UMCG heeft alle voorbereidingen genomen om met de bouw te kunnen beginnen, maar geeft pas groen licht als de verzekeraars de protonentherapie willen vergoeden.
De zorgverzekeraars achten het nog niet voldoende bewezen dat de kostbare behandeling met protonen een meerwaarde heeft voor kankerpatiënten. Protonentherapie is een nieuwe manier van bestraling waarbij minder gezond weefsel wordt beschadigd. In het buitenland wordt deze bestraling al toegepast, maar in Nederland nog niet. Momenteel wordt door de toezichthouder ACM bekeken of de zorgverzekeraars gezamenlijk mogen beslissen over het aantal protonencentra.
© Nationale Zorggids