Logo van Cancer Research UK

De helft van de mensen die nu wordt gediagnosticeerd met kanker, verslaat de ziekte en leeft nog minstens 10 jaar. In 1970 stierf 75 procent van de kankerpatiënten. Cancer Research UK, die met de ‘mijlpaal’ komt, zegt zelfs dat binnen 15 jaar wellicht drie op de vier patiënten kanker overleeft. Dit meldt de Telegraaf.

De liefdadigheidsorganisatie Cancer Research UK trekt deze conclusie na de cijfers van meer dan 7 miljoen kankerpatiënten te analyseren. 
 
Het succes in het behandelen van kanker wordt toegewezen aan de grote stappen die zijn gemaakt op het gebied van kankeronderzoek, aldus de organisatie. Daarnaast worden diagnoses eerder gesteld. In combinatie met de sterk verbeterde therapieën en geneesmiddelen werpt dit zijn vruchten af. Ook roken er steeds minder mensen. 
 
Uitzondering op het positieve nieuws zijn echter de kankervormen alvleesklier- en longkanker. De vooruitzichten van deze patiënten blijven slecht. Daarentegen zijn de overlevingskansen van borstkankerpatiënten en teelbalkankerpatiënten erg hoog, respectievelijk 78 procent en 98 procent overleeft deze kanker. 
 
Toch is het gevecht nog niet gestreden, zo vertelt een woordvoerder van Cancer Research UK. ''Het feit dat 50 procent van de patiënten kanker overleeft, is niet iets om te vieren. Wereldwijd sterven er jaarlijks nog ongeveer 8 miljoen mensen aan de ziekte. Er is nog genoeg werk aan de winkel.''
 
© Nationale Zorggids