‘Drempel om zorgbedrijf te starten moet omhoog om plofkrakers uit de zorg te weren’

Criminaliteit dringt steeds vaker door in de zorgsector. Branchevereniging ActiZ waarschuwt dat het te makkelijk is voor malafide bedrijven om een zorginstelling op te zetten en vindt dat de wetgeving rond toelating van zorgbedrijven strenger moet worden. Dit verzoek komt na herhaalde waarschuwingen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), en Zorgverzekeraars Nederland (ZN), meldt  ActiZ.

Er zijn signalen dat criminelen actief valse diploma’s en ervaringscertificaten (EVC’s) aanbieden, wat leidt tot ongekwalificeerde mensen in zorgfuncties, vaak via schimmige uitzendbureaus en lege zorg-bv's. Steeds vaker zijn drugshandelaren, plofkrakers en andere gewelddadige criminelen actief in de zorg. Op dit moment geldt een vergunningsplicht alleen voor zorgbedrijven die meer dan tien medewerkers hebben, wat volgens ActiZ een te lage drempel is.

Verdachte zaken melden

Zorgorganisaties hebben een verantwoordelijkheid om zorgvuldiger te controleren met wie ze samenwerken en de geldigheid van diploma’s en certificaten te verifiëren. ActiZ moedigt zorgaanbieders aan om verdachte zaken te melden bij de IGJ en om aangifte te doen bij de politie indien nodig.

Wet toetreding zorgaanbieders aanpassen

Om criminaliteit in de zorg beter te bestrijden, stelt ActiZ voor dat het ministerie van Volksgezondheid de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) aanpast. Strengere, centrale toetsing bij de oprichting van een zorgbedrijf zou een effectieve maatregel zijn om criminelen eerder te weren en de kwaliteit en veiligheid van de zorg te waarborgen.

Meer over criminaliteit in de zorg lees je in ons artikel ‘Schrijnend rapport politie laat zien hoe criminelen de zorg uitbuiten’.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky