Bij Geesterheem in Uitgeest, een van de woonzorglocaties van ViVa! Zorggroep, gaat de deur open voor bewoners die naar buiten willen. Wat levert dit bewoners op? En welke afwegingen worden gemaakt om te bepalen of mensen veilig naar buiten kunnen? We spraken Melinda van Moorst, locatiemanager van Geesterheem, Astrid van den Haak, communicatieadviseur bij ViVa! Zorggroep, en gezondheidsjurist Brenda Frederiks (Amsterdam UMC).
ViVa Zorggroep had dit opendeurenbeleid al ruim voordat de Wet zorg en dwang in 2020 werd ingevoerd. Deze wet regelt de rechten van mensen met een verstandelijke beperking of psychogeriatrische aandoening (zoals dementie) als zij te maken krijgen met een onvrijwillige opname en/of onvrijwillige zorg. Veel zorginstellingen worstelen nog met het naleven van de wet, ziet gezondheidsjurist Brenda Frederiks. Zij spreekt zich in de media regelmatig uit over het recht op bewegingsvrijheid dat iedereen heeft – dus ook ouderen die in een zorginstelling wonen.
Meer grip op eigen leven
Melinda en Astrid merken dat bewoners meer grip op hun leven ervaren doordat ze zich vrij kunnen bewegen in hun eigen omgeving. Familie vindt het het nog weleens spannend dat hun partner, vader of moeder zelfstandig naar buiten kan. Melinda: “Maar de realiteit is dat veel bewoners niet enorm de behoefte hebben om de woning te verlaten. En als ze gaan, is het vaak een loopje naar ons gezellige terras voor de deur of een ommetje rondom het gebouw. Hoe fijn én belangrijk is het dat je deze beslissing zelf kunt maken, ook als je op leeftijd bent.”
Het hele interview lezen? Dat kan hier.
Door: Nationale Zorggids / Bente Schreurs