Goed nieuws voor inwoners en voor de zorg: ActiVite, Florence en Marente werken in Voorschoten samen om meer mensen thuis zorg te bieden. Per wijk is er één herkenbaar, aanspreekbaar team. Zo worden de reistijden beperkt en is er meer tijd voor zorg. Huisartsen kunnen gemakkelijker zorg aan huis aanvragen voor hun patiënten. Zorg en Zekerheid ondersteunt de samenwerking en nieuwe werkwijze. Dit meldt Zorg en Zekerheid.
NZG
Wijkverpleging in Voorschoten verandert van strategie
-Een jaar geleden trokken de Voorschotense huisartsen aan de bel. Zij gaven aan dat zij heel moeilijk wijkverpleging voor hun patiënten konden organiseren. Seniorzorginkoper van Zorg en Zekerheid Hein Tacken, vertelt: “Wijkverpleegkundigen en verzorgenden doen al veel om de groeiende vraag naar zorg op te kunnen vangen. Denk aan het inzetten van thuiszorgtechnologie en hulpmiddelen. Ook onderlinge samenwerking helpt om de zorg te verbeteren. Daarom zijn wij in gesprek gegaan met ActiVite, Florence en Marente, de grootste zorgaanbieders in de regio. en is dit project gestart.”
De nieuwe werkwijze houdt in dat elke wijk in Voorschoten één herkenbaar, aanspreekbaar team in de wijk krijgt." Eenmaal per twee weken komen wij met collega’s vanuit de drie organisaties fysiek bij Marente bij elkaar. Dan bespreken we de verschillende casussen en maken werkafspraken rondom de zorg van patiënten”, vertelt Ebru Vissers, wijkverpleegkundige bij Marente. “Het belangrijkste doel is toch het blijven geven van goede zorg in tijden van schaarste. Ik ben erg positief over deze samenwerking. Fijn dat ik mijn werk met een gerust hart kan overdragen aan collega’s van Florence en ActiVite. Het werkt stukken efficiënter en het geeft mij rust om het werk makkelijker los te laten. Ik kan erop vertrouwen dat de zorg doorgaat, ook als ik er even niet ben.”
In de nieuwe werkwijze blijft ruimte om tegemoet te komen aan de keuze van een patiënt voor een bepaalde zorgaanbieder. Garanties zijn er echter niet. Als een aanbieder geen capaciteit heeft, kunnen huisartsen de zorgvraag op één gezamenlijk portaal van de wijkverpleging melden. De aanbieders in Voorschoten kunnen vervolgens aangeven wie capaciteit heeft om die patiënt in zorg te nemen. Mocht het nodig zijn, dan bespreken ActiVite, Florence en Marente onderling hoe ze de zorgvraag tijdelijk samen kunnen oppakken. Martijn Verbeek, bestuurder bij Florence, vertelt: “We kennen elkaar en zijn er korte lijnen waardoor bij een probleem snel gezamenlijk een oplossing kan worden gevonden”.
“Een belangrijke winst van dit project is dat wij als wijkverpleegkundigen van de verschillende organisaties elkaar beter hebben leren kennen”, zegt wijkverpleegkundige Monique Bade van ActiVite. “Ook de banden met de huisartsen, het Alrijne ziekenhuis en de gemeente zijn aangehaald. Daarbij hebben we afspraken gemaakt over het zo concreet mogelijk formuleren van zorgaanvragen. Door de korte lijnen kunnen we sneller overdragen en beter communiceren over oplossingen voor patiënten. Samen staan we veel sterker. Iedereen ziet in dat deze vorm van samenwerken de toekomst heeft. Vanuit ActiVite werken we daar graag aan mee.”
Natuurlijk is het de eerste periode zoeken en bijsturen, maar alle betrokkenen zijn tot nu toe enthousiast. Hein Tacken: “We gaan de effecten van de nieuwe samenwerking de komende tijd goed in de gaten houden. Samen met de aanbieders blijven we waar nodig bijstellen om de wijkverpleging in Voorschoten op een goed niveau te houden.”
Door: Nationale Zorggids