Aantal kankerdiagnoses neemt snel toe, nationaal actieplan hard nodig

In de nabije toekomst krijgen steeds meer mensen de diagnose kanker. Alleen al in 2020 werd bij 2,7 miljoen mensen in Europa kanker vastgesteld. Er overleden 1,3 miljoen mensen aan. Als er niets verandert, zal dit aantal over 15 jaar met 24 procent zijn toegenomen. Daarom is een nationaal actieplan nu meer dan welkom. Dat meldt ANP Expert Support. 

Onlangs presenteerde de Europese Commissie een reeks initiatieven in de strijd tegen kanker, het Europe’s Beating Cancer Plan . Dit als aanvulling van het Europese kankerbestrijdingsplan van een jaar geleden. In Nederland is geen van beide gebeurd vanuit de overheid. Terwijl een nationaal actieplan hard nodig is.

Recent hebben KWF Kankerbestrijding, IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) en Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) de handen ineengeslagen en een Nationale agenda voor de kankerzorg opgesteld. Deze werd op 21 april besproken in de Tweede Kamer.

Deze agenda moet leiden tot een concreet plan. Dat helpt partijen op het gebied van kankerbehandeling op één lijn te komen. Vanuit de gedachte dat een gezamenlijke aanpak voor preventie, behandeling en andere zorg een groei van het aantal diagnoses en de bijkomende uitdagingen zal voorkomen.

Verbeterpunten

De Nationale agenda voor de kankerzorg heeft al een aantal sterke punten. Zo is het gebaseerd op bestaande EU-initiatieven als Farm-to-Fork en de Green Deal . De agenda focust op alle vormen van kanker. Ook erkent ze het belang van behandelingen op maat. Maar er zijn ook verbeterpunten te benoemen. Bijvoorbeeld als het gaat over een gelijke en snelle toegang tot de nieuwste behandelopties en/of studies in Nederland.

Het is belangrijk dat ook in Nederland alle partijen nu de handen ineenslaan om deze enorme uitdaging aan te gaan, en de agenda omzetten in een concreet plan. Een grote gezondheidscrisis aanpakken: de COVID-situatie heeft ons geleerd dat het kan.

Door: ANP