Tussen 2015 en 2020 zijn de uitgaven aan het sociaal domein met 30 procent gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van BDO. De kosten voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en jeugdzorg zijn beide flink gestegen in vijf jaar tijd. Kosten die gemeenten maakten binnen de Participatiewet zijn volgens de onderzoekers enigszins gestabiliseerd. Dit meldt Binnenlands Bestuur.
Vanaf het moment dat gemeenten verantwoordelijk werden voor het sociaal domein, stegen de kosten. In vijf jaar tijd gaven gemeenten 5 miljard euro extra hieraan uit. Vooral in 2020 stegende kosten voor de Wmo. Dat komt mede door het abonnementstarief dat 2 jaar geleden is ingevoerd en waardoor aanspraak op de Wmo niet meer inkomensafhankelijk is. Huishoudens met hogere inkomens kunnen daardoor ook via de Wmo huishoudelijke hulp aanvragen.
Zware financiële druk op gemeenten
De uitgaven binnen het sociaal domein blijven ook de komende tijd nog stijgen, zeggen de onderzoekers. “Dit maakt de vraag in hoeverre het sociaal domein nog betaalbaar is voor gemeenten urgenter. Een deel van de financiële effecten ‘overkomt’ de gemeenten. Het geeft aan dat het sociaal domein als systeem zelf een zware financiële druk op gemeenten legt.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky