Patiënten met boezemfibrilleren die geen bloedverdunners kunnen gebruiken vanwege een verhoogde kans op bloedingen of andere contra-indicaties, hebben een hoog risico op beroertes. Sluiting van het linker hartoor - een uitstulping van de linkerboezem - kan dit risico verminderen en de levenskwaliteit van deze patiënten verbeteren. Veertien Nederlandse ziekenhuizen starten binnenkort met een patiëntenonderzoek om de effectiviteit van deze katheter-ingreep te kunnen aantonen. Het onderzoek wordt gefinancierd met een subsidie van € 7,7 miljoen uit de regeling Veelbelovende Zorg van Zorginstituut Nederland en ZonMw. Bij bewezen effectiviteit zal de behandeling in het basispakket worden opgenomen en als verzekerde zorg worden vergoed. Dit meldt het Zorginstituut Nederland.
Het onderzoek naar linker hartoor-afsluiting bij patiënten met boezemfibrilleren en een verhoogd risico op beroertes, is één van in totaal vier klinische onderzoeken naar veelbelovende, nieuwe behandelingen die op 18 juni 2020 samen in totaal € 12,8 miljoen subsidie hebben gekregen uit de regeling Veelbelovende Zorg. Deze regeling bestaat sinds 2019, wordt uitgevoerd door Zorginstituut Nederland en medisch onderzoeksfinancier ZonMw, en bevordert dat Veelbelovende Zorg sneller het basispakket kan instromen.
Vooral bij oudere Nederlanders
Boezemfibrilleren is een veel voorkomende hartritmestoornis waar veel oudere Nederlanders last van hebben. Hierbij neemt de pompfunctie van het hart af waardoor de bloedstroom vertraagt (met name in het linker hartoor) en er stolsels in het bloed kunnen ontstaan. Daarmee neemt de kans op een beroerte toe. De meeste patiënten krijgen om die reden bloedverdunners voorgeschreven, maar bij ongeveer vijf procent van de mensen die met boezemfibrilleren in het ziekenhuis terecht komen, is dit niet mogelijk. Vanwege een andere, (soms aangeboren) aandoening lopen zij bij het gebruik van antistollingsmiddelen een te groot risico op bloedingen. Omdat zij geen antistollingsmiddelen mogen gebruiken, hebben zij een groter risico op beroertes dan de groep die wel deze middelen krijgt.
Nog geen optimale behandeling
Verschillende internationale studies geven aanwijzingen dat de afsluiting van het linker hartoor bescherming biedt tegen het optreden van een beroerte. Het gesubsidieerde onderzoek moet voor Nederland het definitieve bewijs leveren dat linker hartoor afsluiting effectieve zorg is die in het basispakket thuishoort. "Linker hartoor-afsluiting vindt al beperkt in Nederland plaats", vertelt cardioloog en onderzoeksleider prof. dr. Lucas Boersma van het St. Antonius Ziekenhuis. "Deze ingreep verrichten wij zo’n dertig keer per jaar op basis van 'compassionate use', wat inhoudt dat de kosten uit andere onderzoeksbudgetten en uit het ziekenhuisbudget worden betaald. Meer is nu niet mogelijk, we kunnen de grote groep nog geen optimale behandeling bieden."
Hoge kosten voor de maatschappij
De gehonoreerde studie gaat zes jaar duren en er doen zeshonderd patiënten uit heel Nederland aan mee. Boersma: "Het gaat erom het bewijs te leveren dat deze behandeling het verschil maakt ten opzichte van de huidige praktijk van niet-behandelen. Minder beroertes plus de wetenschap voor patiënten dat hun risico minder is, betekent niet alleen een sterke verbetering van de kwaliteit van leven. Er zijn ook minder kosten voor de maatschappij. De verpleeg- en revalidatiekosten na een beroerte zijn hoog."
Door: Nationale Zorggids
Maar ondanks bovenstaande, mij goed geopereerd (helaas niet blijvend). Dus veel succes met het hartoor onderzoek. Want dan blijft mensen bespaard wat ik heb moeten doorstaan.
Misschien ook eens onderzoek naar de brief en mail zijn gebleven die ik deze man heb gestuurd met de vraag om hulp in 2017. Nooit meer antwoord gehad. Vervolgens de vraag: hoe kan iemand opereren zonder inzage van het complete dossier (2 jaar spoorloos verdwenen, waarschijnlijk ook in 2017). Alles ingeleverd en nooit meer een antwoord.