V&VN, de beroepsvereniging voor verzorgenden en verpleegkundigen, is een landelijke peiling onder ic-verpleegkundigen en ic-artsen gestart waarin wordt teruggekeken op de afgelopen periode en vooruit wordt gekeken richting de toekomst. Dit werd bekend in een brief van hoogleraar ouderenzorg Bianca Buurman die minister De Jonge naar de Kamer heeft gestuurd. Dit meldt RTL Nieuws.
De resultaten van de peiling worden 20 mei verwacht en geven handvatten voor de inrichting voor de toekomst. Een dergelijk peiling met betrekking tot combineren van covid-zorg en reguliere zorg, en de impact op de kwaliteit van zorg en vakinhoud zou uitgebreid kunnen worden naar verpleegkundigen werkzaam in het
ziekenhuis, wijk, ouderenzorg, operatie-assistenten en anesthesiemedewerkers. Op deze manier kan
integraal en vanuit ketenperspectief naar het vraagstuk van transitie naar de reguliere zorg gekeken worden, zo staat in de brief te lezen.
Door daling coronapatiënten op ic meer tijd om over toekomst na te denken
De afgelopen tien weken kwam er veel af op ic-verpleegkundigen en ic-artsen, die hierdoor een enorme werkdruk ervaren. Volgens Diederik Gommers, hoofd van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), biedt de constante daling van het aantal coronapatiënten op de intensive care ic-artsen en virologen tijd om na te denken over de volgende stappen.
Voorbereiden voor eventueel weer opschalen
Gommers: "De extra tijd achter de schermen gebruiken we om na te denken hoe we meer bedden kunnen organiseren en hoe we de kwaliteit van de zorg kunnen verbeteren. Krijgen we tijd om andere goede mensen op te leiden die ons kunnen helpen als we weer moeten opschalen? Een normale ic-opleiding kost verpleegkundigen achttien maanden, maar in de tussentijd moeten we zoeken naar andere oplossingen en de discussie over alternatieven aangaan." Hij merkte ook op dat we misschien niet meer terugkeren naar de situatie voor de uitbraak van het virus. In dat geval zal zorgpersoneel aan een andere werkwijze moeten wennen.
Door: Nationale Zorggids