Normal_hart_stethoscoop_cardiologie

Ouderen die preventief cholesterolverlagers slikken, hebben daar niet altijd baat bij. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek naar het gebruik van de zogenoemde statines. Hieruit blijkt dat ouderen die nog geen bestaande hart-en vaatproblemen hebben, zelfs negatieve effecten kunnen ondervinden door gebruik van de middelen. Vanaf 75 jaar zou het onnodig slikken van statines zelfs kunnen leiden tot een kortere levensverwachting. Dit meldt NRC. 

Hoewel het voorschrijven van cholesterolverlagende middelen zinvol kan zijn voor mensen van middelbare leeftijd met een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen, is dat effect voor ouderen nooit bewezen. Wetenschappelijke onderzoeken spreken elkaar dan ook tegen. De Amerikaanse wetenschappers hebben voor hun onderzoek de resultaten van een reeds uitgevoerde studie opnieuw bekeken. Daaruit kwam naar voren dat statines het risico op een hartaanval bij ouderen niet verminderen en dat het de levensverwachting niet verlengt. Ouderen vanaf 75 jaar zouden door gebruik van de middelen zelfs een kortere levensverwachting hebben.

Aan het onderzoek deden 2.867 mensen van 65 jaar en ouder mee. Zij hadden allemaal een te hoge bloeddruk, maar zij toonden nog geen tekens van aderverkalking. Een deel van de deelnemers rookt, heeft diabetes type 2 of overgewicht. Hoewel dit het risico op hartproblemen verhoogt, zijn vooral mensen van middelbare leeftijd gebaat bij preventieve behandeling met statines. De cholesterolverlagers hebben bijwerkingen zoals spierpijn of spierverlies. De kans op deze bijwerkingen is hoger bij ouderen.

Vorig jaar slikte een derde van de Nederlandse 65-plussers statines. Volgens cijfers van Stichting Farmaceutische Kerngetallen komt dat neer op zo’n 1,2 miljoen ouderen. De laatste tien jaar is het gebruik van de middelen onder 80-plussers het meest gestegen. In 2006 slikte 22 procent van de 80-plussers statines, in 2016 ging het om 38 procent. In Nederland mogen artsen het middel alleen preventief voorschrijven als de patiënt meerdere risicofactoren heeft.

Door: Redactie Nationale Zorggids