Normal_bejaarde_zorg_thuiszorg_eenzaam_oudere

Ouderen blijven steeds vaker te lang thuis wonen. Ook als het eigenlijk niet meer gaat, proberen ze het te redden met thuiszorg. Vaak leidt dit tot opname op de spoedeisende hulp (SEH), ziet Ben van Gent, bestuurder van thuiszorgorganisatie Florence. Ook brancheorganisatie ActiZ erkent dit probleem. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Volgens de richtlijn van de zorgverzekeraars moet iemand die meer dan 12 uur thuiszorg ontvangt naar een verpleeghuis. Senioren willen de laatste tijd steeds langer thuis blijven wonen. Zorgorganisatie Florence levert thuiszorg aan meer dan 5.000 mensen, waarvan 300 op of over de norm van 12 uur per week zitten. Ouderen willen best naar een verpleeghuis, maar vinden het te duur, weet de thuiszorgorganisatie. Een verpleeghuis kost aanzienlijk meer dan thuiszorg. Daarom vragen senioren extra thuiszorg aan. Omdat het aantal uren zorg per cliënt toeneemt, ontstaan er wachtlijsten.

“We moeten wel eens iemand doorverwijzen. Door personeelstekorten kunnen we ook niet direct uitbreiden”, zegt Van Gent. Niet alleen Florence, maar ook huisartsen bijvoorbeeld worden zwaarder belast doordat ouderen vaker bij hen komen met complexe zorgvragen. Deze zorgvragen konden normaal gesproken gesteld worden in een verpleeghuis. De huisartsen zien ook dat de ouderen steeds vaker op de SEH belanden.

ActiZ benadrukt dat een verpleeghuis een belangrijk en veilig alternatief is als thuis wonen niet meer mogelijk is. De brancheorganisatie wil dat iedereen naar een verpleeghuis kan als dat nodig is. “Als de hoge eigen bijdrage de beweging afremt, is dat geen goede zaak. De juiste zorg moet op de juiste plek worden geboden”, aldus een woordvoerder van ActiZ. Het ministerie van Volksgezondheid is inmiddels op de hoogte gesteld van het probleem. Echter denkt het ministerie niet dat ouderen de eigen bijdrage te hoog vinden.

In een toelichting laat het ministerie weten dat mensen zo lang mogelijk thuis wíllen blijven wonen. Bovendien is het een zeer ingrijpende stap om te verhuizen naar een verpleeghuis. De eigen bijdrage is niets nieuws in de verpleeghuiszorg, zelfs onder de AWBZ was dit al zo. Ook ouderenorganisatie ANBO denkt niet dat het ouderen om het geld te doen is. Volgens de ANBO gaat het erom dat ouderen een verpleeghuis als eindstation zien en daar nog niet klaar voor zijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids