Logo_meavita

Meer dan zes jaar na het faillissement van megazorgconcern Meavita, volgt op maandag 2 november de uitspraak in de rechtszaak die FNV heeft aangespannen. Dat heeft de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam bekendgemaakt, meldt FNV.

Bij veel van de 20.000 zorgmedewerkers die voor Meavita hebben gewerkt, staat het faillissement van dit megazorgconcern in 2009 nog vers in het geheugen. In juni 2014 boog de rechter zich op een tweedaagse zitting over alle fouten die vooraf gingen aan het faillissement. Als de rechter – mogelijk in oktober - oordeelt dat er sprake was van wanbeleid, wil de FNV de verantwoordelijke bestuurders en toezichthouders ter verantwoording roepen. Het megazorgconcern liet in totaal een schuld achter van 48 miljoen euro en dupeerde 100.000 cliënten en 20.000 werknemers.

De schade die zorgmedewerkers opliepen, wordt geschat op enkele tonnen. Nog altijd krijgt de vakbond meldingen binnen van oud-medewerkers van Meavita die bijvoorbeeld geen ontslagvergoeding meekregen, of hun opgebouwde vakantiedagen en vergoedingen voor onkosten en overwerk in rook zagen opgaan. De vakbond roept oud-medewerkers van Meavita nog steeds op om schade te melden.

In augustus 2013 publiceerden onderzoekers in opdracht van de Ondernemingskamer een vuistdik rapport over Meavita. De onderzoekers concluderen dat bestuurders ‘riskant, onbegrijpelijk en ondoordacht’ hebben gehandeld. Zij staken enorm veel tijd en miljoenen euro's in projecten die weinig te maken hadden met de zorg, zoals de tv-foon. Het was een komen en gaan van managers, een ontslagvergoeding van een half miljoen euro was daarbij heel gewoon. De RvC was van de chaos en crisis op de hoogte. Terwijl duidelijk was dat Meavita financieel steeds verder bergaf ging, verzuimde de RvC om in te grijpen.

© Nationale Zorggids

© Nationale Zorggids