Per 1 juli 2015 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg het toezicht gekregen op de implementatie van medicatiebeoordelingen die vallen binnen het kader van de multiplinaire richtlijn Polyfarmacie bij ouderen. De inspectie gaat zich zorgbreed focussen op de voorwaarden voor verantwoord voorschrijven bij risicopatiënten zoals kwetsbare ouderen die veel geneesmiddelen gebruiken. De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) stelt echter dat de randvoorwaarden nog niet rond zijn, zo meldt de LHV.
De inspectie gaat zich richten, binnen alle domeinen van de gezondheidszorg, op de voorwaarden voor verantwoord voorschrijven, te weten: duidelijkheid voor de patiënt over regie en verantwoordelijkheid, het actueel medicatieoverzicht, de medicatiebeoordeling en de elektronische medicatiebewaking. De inspectie maakt deze keuze omdat er nog steeds teveel onnodige medicatiefouten worden gemaakt bij het voorschrijven en deze fouten doorwerken in de hele keten. Door de toename van het aantal ouderen en de ontwikkelingen in de langdurige zorg, blijft medicatieveiligheid voor deze groep de komende jaren van essentieel belang.
De implementatie van medicatiebeoordeling wordt gefaseerd ingevoerd. Huisartsen en apothekers hebben drie jaar de tijd gekregen van de inspectie om de nieuwe aanpak te implementeren. De randvoorwaarden voor de medicatiebeoordeling zouden echter nog niet helemaal rond zijn, aldus de LHV en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). Zo zouden veel zorgverzekeraars de prestatie 'Medicatiebeoordeling' als een farmaceutische prestatie zien. Zij contracteren daarom vrijwel alleen apothekers. De LHV en KNMP zijn het hier niet mee eens en stellen dat zowel huisartsen als apothekers gecontracteerd moeten worden.
Huisartsen en apothekers moeten per 1 juli kunnen aantonen dat zij zijn gestart met medicatiebeoordelingen, in het kader van patiëntveiligheid en verantwoorde zorg.