De uitgaven voor zorg aan ouderen gaan met bijna 250 euro per maand omhoog wanneer hun partner overlijdt. Dat blijkt uit een onderzoek van drie Leidse gezondheidseconomen, die hebben uitgerekend dat de zorgkosten met ruim de helft toenemen wanneer bejaarden alleenstaand worden. Dat meldt de Volkskrant.
De forse stijging van zorgkosten komt voor rekening van het wegvallen van de mantelzorg van een partner, waarvoor vervanging moet worden geregeld. De kosten voor persoonlijke zorg, zoals thuiszorg of een verpleeghuis, verdubbelen ruim na overlijden van de partner. Ook de medische kosten gaan omhoog, gemiddeld met zo'n dertig procent. Dit komt omdat mensen na het verlies van hun partner lichamelijk sneller achteruit gaan.
De onderzoekers analyseerden de geanonimiseerde gegevens van ruim zesduizend bejaarde klanten van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, die in de periode van 2007 tot 2010 hun partner verloren. Tot het moment van overlijden van de partner liggen de zorgkosten relatief stabiel rond de 500 euro per maand. Na overlijden stijgen die plotseling naar zo'n 740 euro en blijven vervolgens op dat niveau. De gegevens wijzen erop erop dat veel bejaarden na het overlijden van hun partner verhuizen naar een zorginstelling.
De kostenstijging is relatief groot bij mannen en tachtigplussers, die minder goed lijken ingesteld op een zelfstandig leven, denkt hoofdonderzoek Herbert Rolden. 'Mogelijk beslist de familie na overlijden dat een nieuwe situatie nodig is. Maar dat heeft wel een sterke kostenstijging tot gevolg.' Hoogleraar ouderenzorg Katrien Luijkx van de Universiteit Tilburg, niet bij het onderzoek betrokken, is verrast door de sterke kostenstijging. 'Partners zijn de belangrijkste bron van mantelzorg. Je zou wellicht denken dat de partner van een overledene juist zorg leverde in plaats van nodig heeft, maar we zien dat veel mantelzorg komt van ouderen die zelf ook broos zijn.'
© Nationale Zorggids