Mensen die maagzuurremmers slikken doen er goed aan om geen rauwe voedingsmiddelen te eten. Dat zegt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), zo meldt de NOS.
Onderzoek toont aan dat de sterke stijging van het gebruik van maagzuurremmers in Nederland verband houdt met een groeiend aantal voedselinfecties. Volgens Van Dissel moeten huisartsen voorzichtiger worden met het voorschrijven van maagzuurremmers. Ook zouden bijsluiters van maagzuurremmers meer informatie moeten bevatten over het verhoogde risico op voedselinfecties.
Een maagzuurremmer die vorig jaar door twee miljoen Nederlanders werd gebruikt is de zogeheten Proton Pump Inhibitor (PPI). Tussen 2004 en 2011 is zowel het gebruik van maagzuurremmers als het aantal voedselinfecties sterk toegenomen. In 2004 werd acht procent van de vaak voorkomende Campylobacter voedselinfectie toegeschreven aan het slikken van maagzuurremmers. In 2011 was dat opgelopen tot 27 procent. Vooral 70-plussers blijken vatbaar; in deze groep steeg het percentage tot 45 procent.
Het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en de kans op voedselinfecties is al langer bekend, maar volgens het RIVM wordt nu duidelijk hoe sterk dat verband is. Maagzuur biedt bescherming tegen ziekteverwekkende bacteriën. Door de productie van maagzuur te remmen wordt die bescherming aangetast. Het RIVM adviseert om vooral rauw vlees en rauwe vis te vermijden.
© Nationale Zorggids